Obeležena godišnjica bitke na Košarama

Foto: Tanjug, printscreen

Povodom dvadeset četvrte godišnjice bitke na Košarama, visoki državni zvaničnici položili su vence na spomenik, koji je posvećen vojnicima koji su dali svoje živote braneći državnu granicu od višestruko brojnijeg neprijatelja.

Vence su na Spomenik herojima u Beogradu položili predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, ministar za boračka pitanja Nikola Selaković, učesnici bitke, kao predstavnici udruženja veterana.

“Odbranili smo narod i svetinje”

Vojislav Vukašinović, bivši pripadnik 125. motorizovane brigade, učesnik bitke na Košarama priseća se da je 17. maja 1999. godine ranjen od minobacačke granate, koja je pala iza njega.

“Košare znači sve – velelepna pobeda nad drugom, po jačini, svetskom silom. Uspeli smo da odbranimo naš narod, svetinje, zemlju, majke, sestre, porodice. Mi, učesnici bitke na Košarama se ne sećamo samo danas, već svakog dana pominjemo naše besmrtne heroje”, priča Vukašinović.

Darko Anđelković, bivši vojnik na redovnom služenju vojnog roka, kaže da je imao 20 godina kada su 11. aprila dobili zadatak da zaposednu karaulu i budu na braniku otadžbine.

“Ostaje sećanje na braću”

Dragutin Dimčevski, potpukovnik u penziji, navodi da je na Košare došao 9. aprila 1999. u jutarnjim časovima, kada je počela kopnena agresija.

“Bio sam, u tom trenutku zamenik komandanta 53. graničnog bataljona u Đakovici. Kada je javljeno, odmah sam bez razmišljanja otišao na Košare. Preuzeo sam komandu, jer tad sam bio i po činu i po položaju bio najstariji”, priča Dimčevski.

Kao najteži trenutak, Ivan Ranković, bivši vojnik na redovnom služenju vojnog roka, izdvojio je onaj kada pogine brat, saborac, drug sa kojim su provodili dvadeset i četiri sata.

“Dok su živi, sećanje na njih će ostati. Naša braća su ostala dole – 108 ljudi je poginulo, šest njih nemaju grobove. Još su dole, čekaju nas”, kaže Ranković.

Bitka na Košarama, vodila se između Vojske Jugoslavije i pripadnika takozvane “OVK”, koje je pomagala Vojska Albanije i avijacija NATO-a. Vođena je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine, kada se vojska povukla posle Kumanovskog sporazuma.

Comments

Pročitaj još