• Početna>
  • Vesti>

EU: U Kurtijevom predlogu nema konkretnih koraka za deeskalaciju

Foto: Tanjug

Portparol Evropske unije Peter Stano je potvrdio da je visoki predstavnik Unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost žozep Borelj primio predlog kosovskog premijera Aljbina Kurtija o smirivanju tenzija na severu Kosova, ali bez konkrentih koraka za deeskalaciju situacije.

“Do sada nismo videli nikakve odlučne i hitne korake premijera Kurtija potrebne za deeskalaciju situacije. Najnovija dešavanja na severu Kosova samo dokazuju da se eskalacija i dalje nastavlja, a to je protiv interesa Kosova i svih ljudi na Kosovu”, ocenio je Stano u pisanom odgovoru.

Kurti je danas potvrdio da je predstavnicima Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) preneo predlog za smanjenje tenzija na severu Kosova te da je isti već prosledio i Borrelju.

Kurtijev plan od pet tačaka obuhvata kako RSE piše ” identifikaciju, krivično gonjenje i suđenje svim pripadnicima kriminalnih grupa koje su napale policiju, NATO snage i novinare; povlačenje nasilnih trupa sa teritorije Kosova i zabrana krivičnih dela protiv institucija Kosova”.

Takođe, u planu se predviđa da Kosovska policija, pripadnici NATO-a i EULEX-a obave zajedničku bezbednosnu procenu, da garantuju bezbedno okruženje za sve, a da kosovska Vlada – u koordinaciji sa svim akterima – raspiše vanredne izbore u četiri opštine na severu.

Kurti je takođe predložio povratak dijalogu uz posredovanje Brisela i sastancima na visokom nivou koji bi bili održani već ove nedelje.

Evropska unija je 3. juna zatražila od kosovskih vlasti da postupi na neeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova, kao i da novoizabrani gradonačelnici u četiri opštine na severu privremeno obavljaju dužnosti u drugim prostorijama mimo opštinskih zgrada te da se što pre moguće raspišu prevremeni izbori.

Ove zahteve su šefu kosovske Vlade preneli i evropski i američki izaslanici, Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar tokom prošlonedeljne posete Prištini.

Comments

Pročitaj još