• Početna>
  • Vesti>

Predstavnici Srba sa KiM obavestili Vučića da nastavljaju s protestima

Foto: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predstavnicama Srba sa Kosova i Metohije o trenutnoj situaciji na KiM, a obavestili su ga i da će nastaviti sa protestima.

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije rekli su nakon razgovora sa Vučićem da su došli u Beograd kako bi predsednika obavestili o izuzetno teškoj situaciji, ne samo na severu već i južno od Ibra.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da su doneli snimke na kojima se jasno vidi da uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović nisu ni na koji način ugrozili bilo koga, a naročito ne Kforove vojnike.

“Oni su pružili pasivni otpor, koji je svuda u svetu dozvoljen, njihova jedina krivica je što su Srbi. Tražili smo od predsednika da se prestane sa progonom srpskog naroda od strane Prištine, sa progonom ljudi koji su prošle godine bili na barikadama i koji su protestovali ove godine“, rekao je Rakić.

Istakao je i da su ponovili zahteve koje su izneli i Lajčaku i Eskobaru – da se ZSO mora što pre formirati, usvojiti statut od strane Beograda, Prištine i EU, jer je Unija garant i potpisnik sporazuma, kao i da se povuku specijalne jedinice iz zgrada opština na severu KiM.

Bivši predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da se zalažu za deeskalaciju, mirno rešenje i kompromise, kao i da su obavestili predsednika Vučića da građani nastavljaju proteste na KiM.

“Obavestili smo predsednika da nastavljamo naše mirne građanske, demokratske proteste. Danas je 17. dan i po kiši i po suncu, naši građani 24 sata istrajavaju u svojoj legitimnoj, legalnoj borbi za svoja osnovna ljudska prava. Građani, odnosno radnici naših lokalnih samouprava evo već 17. dan ne mogu na svoja radna mesta, naša deca, njihove škole su i dalje ograđene bodljikavom žicom”, rekao je Milović.

Comments

Pročitaj još