• Početna>
  • Vesti>

Petković: Očajnički pokušaj poturanja lažnog non-pejpera o Zajednici srpskih opština

Foto: Kancelarija za KiM

Da je politička vrhuška u Prištini ništa drugo do družina sitnih prevaranata i falsifikatora, potvrđuje i očajnički pokušaj poturanja lažnog non-pejpera o Zajednici srpskih opština iza kojeg navodno stoji Srpska akademija nauka i umetnosti, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Pothranjujući stare i prevaziđene stereotipe o Srbiji i SANU, koji su takođe nastali kao plod laži i prljave propagande, ali u vreme kada je Beograd mnogima bio džak za udaranje, političko rukovodstvo u Prištini pokušava da popravi svoj zasluženo survani imidž, uništen upravo nekredibilnošću, lažima i neuračunljivošću” navodi Petković.

U Prištini očigledno ne shvataju da Srbija danas nije država parija, već univerzalno priznat garant stabilnosti i napretka zapadnog Balkana, i da se njen ugled ne može narušiti jeftinim šibicarskim trikovima.

Da stvar bude gora, takav bedni falsifikat u javnost plasira glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, što samo potvrđuje ono što smo oduvek i znali, da Priština u dijalogu sa Beogradom ne učestvuje da bi donosila teške odluke i doprinela izgradnji poverenja i mira u regionu, već da bi lagala i varala, dodaje Petković.

“Ovih dana smo svedoci koliko je verolomna i prevarantska politika Kurtija i njegovih lakeja iznervirala međunarodne posrednike i njihove vlade, koje ne žele više da trpe bezobrazluk Prištine, ali Kurtiju i Bisljimiju to očigledno nije bilo dovoljno da nauče lekciju, već nastavljaju da sve dublje tonu u blato laži i obmana” stoji u saopštenju.

Petković ističe da ukoliko se stvari posmatraju racionalno, neobjašnjiv je strah Kurtija i njegovih saradnika od Zajednice srpskih opština, međutim, kako se navodi, ti ljudi ne rukovode se racionalnom politikom, već anahronizmima, afektima i pre svega dubokom iracionalnom mržnjom prema Srbiji i svemu srpskom.

“Sada kada je raskrinkan njihov pokušaj da falsifikatom Zajednicu srpskih opština predstave kao deo nekakve velikosrpske zavere, pretpostavljamo da su sledeći na njihovom udaru iluminati, rozenkrojceri i reptilijanci, i sa velikim nestrpljenjem očekujemo da od Bisljimija saznamo da li su u razradi koncepta ZSO možda učestvovali i marsovci” zaključuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) ranije danas odbacio je navode da akademik Vasilije Krestić stoji iza “non-pejpera” o Kosovu koji je objavio potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi.

Bisljimi je u četvrtak na društvenim mrežama objavio navodni „non-pejper“ za koji tvdi da je Krestić autor, uz ocenu da taj dokument predstavlja „prave namere“ Zajednice srpskih opština (ZSO), odnosno „dokaz da je ZSO trojanski konj koji Beograd pokušava da podmetne Kosovu ne bi li pripremio put za njegovu podelu“.

SANU navodi da je tekst, pripisan akademiku Vasiliju Krestiću, u celosti izmišljen jer se on, kako tvrde, nikada nije bavio ni naučnim ni političkim problemima Kosova, niti je ikada napisao i potpisao rad slične sadržine.

Comments

Pročitaj još