• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige “Suteren” Mata Uljarevića sutra u Gračanici

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, sutra sa početkom u 20 časova.

„Mato Uljarević je veoma inventivan autor sa izrazitom poetičkom samosvješću. On mahinalno i efektno registruje svakodnevicu, notira njene apsurdne crte i situacije, kritički hvata stvarnost – ali je istovremeno igrivo otuđuje i kontekstualizuje, zbog čega njegovi lirski zapisi zrače višesmislenom i privlačnom neodređenošću. U pesničkom rukopisu pesnika prilično jasno odzvanja ona tipično tadićevska gorko-ironijska nota, kojoj dugujemo neke od ponajboljih pesama srpske današnjice“, zapisao je Želidrag Nikčević u recenziji ove zbirke.

Mato Uljarević je rođen u Podgorici 1997. godine, diplomirao je na specijalističkim studijama vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju. Dobitnik je više nagrada za umetničko stvaralaštvo. Član je udruženja likovnih umetnika Crne Gore, reditelj i scenarista dva filma u produkciji („Uroš“, „Burna brežina“).

U razgovoru učestvuju: Žarko Milenković, Živojin Rakočević i autor.

Comments

Pročitaj još