• Početna>
  • Vesti>

Lajčak i Eskobar danas i sutra u Prištini i Beogradu, cilj posete smirivanje tenzija

Foto: Printscreen illustracija

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar boraviće danas i sutra u Beogradu i Prištini, potvrđeno je Tanjugu u EU i Stejt departmentu.

Kako je rečeno u Briselu, glavni cilj zajedničke posete jeste smirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije. Portparol Stejt departmenta naveo je da “SAD u potpunosti podržavaju dijalog kojim posreduje EU” i da “zamenik pomoćnika sekretara za politiku prema zemljama Zapadnog Balkana Eskobar putuje u region da podrži ovaj proces”.

Premijer Kosova  Aljbin Kurti sastaće se večeras sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

Sastanak će početi u 20 časova, prenosi Reporteri.

Koha navodi da će Lajčak i Eskobar danas boraviti na KiM i da se očekuje da posete i sever Pokrajine, dodajući da je cilj njihove posete pronalaženje rešenja za izlazak iz trenutne napete situacije na severu KiM. 

Tenzije na severu KiM su eskalirale početkom nedelje, zbog protesta Srba sa severa KiM koji ne prihvataju albanske gradonačelnike četiri opštine izabrane nakon vanrednih lokalnih izbora, održanih 23 aprila.

Comments

Pročitaj još