• Početna>
  • Vesti>

Na severu Kosova i danas mirni protesti, popodne i uveče primetan veći broj građana

Srbi i danas mirno protestuju u opštinama na severu Kosova. U Zvečanu je okupljeno stotinak građana, u blizini opštinske zgrade, nedaleko od Doma kulture i crkve Svetog Đorđa u Zvečanu. Oni su i dalje pri istim zahtevima, da albanski predsednici opština ne ulaze u službene objekte, da ih napuste i specijalci policije i da budu oslobođeni uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Kordon KFOR-a nalazi se u neposrednoj blizini opštinske zgrade i okupljenih građana. Na istom mestu se nalazi bodljikava žica na koju su postavljene srpske trobojke.

Vojnici KFOR-a se kod OŠ “Vuk Karadžić”, NIS-ove pumpe i na raskrsnici u centru Zvečana.

Jutros je izvršena smena pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije koji se nalaze u zgradi lokalne samouprave. Tu su i dalje parkirana dva vozila kosovskih specijalaca.

U popodnevnim satima i u predvečerje pristizali su građani na protest, tako da ih je bilo više nego tokom dana. Da podsetimo, da se jedan broj građana tu nalazi i mirno protestuje i tokm čitave noći.

Članovi Crkvenog hora “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice, otpevali su danas nekoliko molitvenih pesama predvođeni dirigentom Petrom Rakićem i recitovali u neposrednoj blizini Opštine Zvečan i kordona Kfora na prostoru koji je odvojen bodljkavom žicom.

Inače danas je veliki praznik Svete trojice koji obeležava Srpska pravoslavna crkva i vernici. Zato građani posećuju danas i Hram Sv.Đorđa u Zvečanu, pletu venčiće i nose zelenilo kako bi okitili svoje domove kako nalaže običaj.

Nakon službe u crkvi u Zvečanu, u blizini opštinske zgrade, građani su položili vence Svete Trojice na bodljikavu žicu ispred vojnika Kfora.

Comments

Pročitaj još