• Početna>
  • Vesti>

Srbi na severu Kosova nastavljaju proteste, u svim opštinama mirno

Protest građana sa severa Kosova nastavlja se deveti dan. Nedaleko od zgrade opštine Zvečan iza prostora koji je i dalje ograđen bodljikavom žicom, okupljaju se od jutros građani. KFOR se nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu. Građani se okupljeni ali ih je manje nego predhodnih dana, a trenutna situacija je mirna.

Zaposleni u opštini se i danas, iako je neradan dan upisuju u evidencije dolaska na posao. Zahtevi zbog koji se i dalje organizuju protesti su isti a građani su odlučni da ostanu i protestuju do ispunjenja istih.

Građani na protestima u tri opštine zahtevaju da se pripadnici takozvane specijalne policije povuku iz opština na severu Kosova i da novi gradonačelnici izabrani 23. aprila na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne ulaze u opštinske prostorije.

Takođe zahtevaju oslobađanje Srba uhapšenih tokom protesta, koji se nalaze u pritvoru

Srbi se, u sve većem broju, okupljaju ispred zgrade Opštine Leposavić u kojoj novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi boravi već šesti dan.

Oni zahtevaju da se nelegitimni, novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi, koji boravi u zgradi opštine već šesti dan, povuče, da se povuku sve specijalne jedinice kosovske policije sa severa, da se formira Zajednice srpskih opština kao i da im se omogući nesmetan rad.

Ispred zgrade Opštine primetan je veliki broj priipadnika KFOR-a. a parkirana su i dva blindirana vozila.

Nekadašnji gradonačelnik Leposavića Zoran Todić izjavio je ranije da su stanovnici četiri opštine na severu KiM pod konstantnim pritiskom i da će narod dolaziti na proteste do ispunjenja zahteva.

Todić je istakao da je u Leposaviću život stao, da deca ne idu u škole i vrtiće, svuda je bodljikava žica.

Direktor Srednje škole u Leposaviću Slađan Radović, rekao je juče da je, iz bezbednosnih razloga, matursko veče učenika Srednje škole, koje je trebalo da se održi sinoć, odloženo za 15. jun.

Comments

Pročitaj još