• Početna>
  • Vesti>

Danas su i Duhovske zadušnice, Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu grada

Foto: Radio Mitrovica sever

Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.

Spadaju u četiri posebne molitvene subote za umrle tokom godine.

U crkvama služi se sveta liturgija i parastos, čita molitva za sve umrle u svim vremenima.

Na grobljima pale se sveće, a sveštenici daju pojedinačne parastose, moleći Gospoda da bude milostiv prema pokojnicima. U našem narodu ove zadušnice nazivaju se i letnjima.

Veliko pravoslavno groblje u Rudaru , i grobove svojih najmilijih, povodom letnjih zadušnica posetili su građani Mitrovice, i Zvečana, ali u nešto manjem broju nego što je to uobičajeno. Bezbednosna situacija i aktuelna dešavanja na severu Kosova su jedan od razloga.

Mali broj Srba obišao je danas na Zadušnice i gradsko groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice

Mitrovčani su sa tugom obišli večne kuće svojih najmilijih, po ko zna koji put razočarani prizorom koji vide. Pokušali su da pronađu mesto i upale sveću u šiblju i korovu oko polomljenih nadgrobnih ploča.

Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kosovskoj Mitrovici je na ovaj i svaki drugi dan jedna teška i tužna priča. Ove godine, povodom letnjih zadušnica, zbog trenutno zategnute bezbednosne situacije na severu Kosova i Metohije nije bilo organizovanog prevoza za Srbe kako bi posetili groblje u južnom delu grada.

Comments

Pročitaj još