U Gračanici veliki skup podrške Srbima sa severa KiM

Foto Kim

Veliki broj ljudi okupio se danas u centru Gračanice na skupu podrške Srbima sa severa KiM. Sa narodom su i politički predstavnici, a na miting su peške stigli i radnici Doma zdravlja iz Donje Gušterice.

Okupljeni nose transparente “Gračanica je uz braću i sestre sa severa”, “Braćo, i nas bole vaše rane”, “Sloboda za Radoša i Dušana”, “Srce Gračanice kuca za Srbe sa severa”, kao i “Predsedniče Vučiću, čuvaj našu Gračanicu”.

Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da “jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta”. 

“Mir se ne kupuje nemirom, izražavam ovom prilikom kolektivnu empatiju sa svim ljudima na severu Kosmeta, ali i onih na jugu i centralnom Kosovu i Metohiji. Duboko potesena događajima koji se nižu iz dana u dan, opet i opet proživaljavamo sve doživene nedaće, svaku neprospavanu noć i pitam se gde je tome kraj. Teritorija Kosova i Metohije u današnjoj perspektivi trebalo bi da nosi validan pečat Sveta bezbednosti i Rezolucije 1244, to je validna tapija današnjeg pravnog poretka, ali na terenu sve izgleda drugačije. Već više od jedne decenije traju zabrane za osnovna prava, zaustavljaju se lekovi, hrana, knjige. Svaki dolazak i odlazak predstavlja razlog za nemir i besanu noć, a svako kretanje noću pretnja je da doživimo brutalni pretres, poniženje i bol kao što se to nedavno desilo i našim kolegama, a za to nasilje nema opravdanja”, kazala je ona.

Dodala je da sa mitinga za mir najsnažnije jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta.

“Ljudima koji traže samo jedno, da se poštuju njihova ljudska prava i demokratski principi koji su toliko uzimani u usta da su prosto izlizani, izgubili smisao upotrebljavajući se kao beznačajne floskule. Duboko me je potresla ispovest majke iz Grabovca koja je pre tri dana na kolenima molila policiju za sina i njihovo obećanje, licemerno, da će sve biti u redu. Duboko me je rastužila njena suza i bol kada je sina dočekala izudaranog posle mnogo sati agonije. Usta ostaju nema da izraze empatiju sa tom majkom i drugim majkama koje strahuju za svoju decu”, rekla je Kostićeva.

Sa razglasa se čuje muzika, pesme “Ostajemo tu gde su naši koreni”, “Zemljo moja”..

Skup obezbeđuju pripadnici kosovske policije. Glavna ulica u Gračanici trenutno je zatvorena za saobraćaj.

Comments

Pročitaj još