• Početna>
  • Vesti>

Protesti na severu Kosova; Rakić: KFOR da rasporedi snage na ulicama Zvečana, približavanje Kosovske policije Srbi shavataju kao provokaciju

U tri opštine na severu Kosova – Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, danas su organizovani mirni protesti građana sa kojih su još jednom upućeni zahtevi srpskog naroda: da se jedinice specijalne kosovske policije odmah povuku iz opština sa većinskim srpskim stanovništvom, da se novi gradonačelnici povuku iz zgrada ovih opština i da se uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović oslobode.

Skupu u Zvečanu prisustvuje veliki broj građana koji su u jednom momentu duž ulice kralja Milutina, razvukli trobojku dugačku 250 metara. Pripadnici KFOR a su duž ograđenog prostora u blizini opštine Zvečan i oko Doma kulture “Trepča” razvukli bodljikavu žicu.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je od pripadnika KFOR-a da rasporedi svoje snage na ulicama Zvečana, kako se “kosovska policija” ne bi približavala i dizala tenzije, i na taj način ugrožavala bezbednost građana. Odgovor KFOR-a se i dalje očekuje.

Prethodno se džip Kosovske policije približio okupljenim građanima, što su oni shvatili kao provokaciju.

Okupljenima se obratio i doskorašnji gradonačelnik Opštine Zvečan Dragiša Milović koji je poručio da među okupljenima nema nikakvih ilegalnih struktura niti organizovanih kriminalnh bandi ili pripadnika tzv. Vagner grupe., već su tu građani najlepše opštine koji tu žive godinama i vekovima.

“Ovde su i naša braća iz severne Kosovske Mitrovice. Srbi na ovim prostorima žive od XI veka. Srednjovekovni grad Zvečan, njegove zidine tome svedoče. I ovi protesti nisu protiv Kfora, protiv NATO-a, to moramo da kažemo. I da svi zajedno kažemo da žalimo zbog nama nametnutih sukoba i onoga što se desilo” poručio je Milović.

Dodao je da svima teško povređenima, a u prvom redu Dragiši Galjku, želi brz oporavak.

“I želimo da se te slike koje smo videli tada u Zvečanu, više nikada ne ponove”.

Milović je podsetio na sve događaje od patka 26. maja kada su specijalne jedinice kosovske policije nasilno upale u zgradu opštine Zvečan kako bi novim gradonačelnicima omogućili da uđu i da budu gradonačelnici ove opštine sa kako je rekao “nakon nekog glasanja u kontejnerima”.

“Nisu prihvatljivi i nisu dobrodošli! To je naša poruka” rekao je Milović.

Pomenuo je da Srbi žele da reše probleme na miran način i da su među okupljenima danass i zdravstveni eradnici, oni koji su ukazivali pomoć i povređenima u neredima, ali i isti oni koji su toliko puta ranije zdravstveno zbrinjavali pripadnike Kfora, Unmika i Euleksa i za to dobijali zahvalnice. Podsetio je da svi oni – radnici mitrovačke bolnice i lokalnih domova zdravlja, od lekara do tehničkog i administrativnog osoblja, pobedili kovid i da su i danas tu kao obični građani.

“Ovde je običan narod koji hoće mirno da živi, koji je zabrinut, rekao sam i ponoviću – za svoju budućnost, za budućnost i bezbednost svoje dece. Ovde je narod koji kaže stop teroru Prištine, Kurtijevom teroru. Vidimo specijalne jedinice na bistričkom mostu i po čitavom severu. Stop okupaciji severa! To je naš zahtev” poručio je Milović i pozvao na jedinstvo i slogu koju neće poremetiti stranačke ili bilo kakve lične podele.

“Od svega nam je najvažnije da sačuvamo mir i ostanemo na vekovnim ognjištima”.

Milović je posebnu zahvalnost u ime građana uputio Novaku Đokoviću, svetskom teniskom prvaku i počasnom građaninu ove opštine.

Zatražio je u ime naroda da se Petrović i Obrenović puste na slobodu i izneo infornmaciju da su oni iz pritvorske jedinice u Južnoj Mitrovici, upućeni u Prištinu gde bi u podne trebalo da budu, kako je rekao, izvedeni pred sud. Dodao je da su oni nevini, da je narod uz njih i da će ostati tu do ispunjenja zahteva.

Predsednik Skupštine opštine Zvečan u prošlom mandatu Srđan Milosavljević obratio se jutros na skupu u Zvečanu i ponovio razloge okupljanja i zahteve naroda.

“Naši zahtevi su povlačenje specijalnih jedinica policije iz opština na severu KiM, da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrede opština na severu Kosova, da se naši neosnovano uhapšeni građani Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste na slobodu jer oni nisu krivi što su živi. Imamo informacije da su advokati na terenu i čekamo povratnu informaciju o tome da li će oni biti pušteni na slobodu. Još jednom vas pozivamo da u miru danas provedemo ovaj skup, jer mi smo narod koji je poznat kao miroljubiv narod”,rekao je Milosavljević i pozvao građane da razviju veliku srpsku zastavu.

Od 6 i 30 jutros počelo je okupljanje građana u blizini opštine Zvečan, a kako naš reporter sa lica mesta javlja na skup su sa prvim građanima stigli predstavnici Srpske liste Goran Rakić , Igor Simić i Aleksandar Spirić.

Nasuprot njih nalaze se kordon koji su formirali pripadnici KFOR-a, kao i metalna ograda. Građani su danas udaljeniji od kordona. Tri vozila Specijalne jedinice KP i dalje su stacionirana ispred opštinskog objekta.

Od juče su primetne i određene promene na terenu. Kfor je pojačao prisustvo na severu Kosova kako ljudstvom, tako i u opremi.. 

Ispred opštinske zgrade u Zubinom Potoku, nema više specijalnih jedinica Kosovske policije, koje su i tokom jučerašnjeg prepodneva bile tu. Građani se od jutros okupljaju i u ovoj severnoj opštini.

Ponovili su svoje zahteve – da im se omogući ulazak na svoja radna mesta, da se specijalna policijska jedinica povuče iz opština na severu, kao i da ne bude dozvoljen ulazak novoizabranih gradonačelnika u opštinske zgrade.Osim građana na terenu su i predstavnici Srpske liste i GI “Za Zubin Potok”.

I ovoga jutra ispred zgrade opštine u Leposaviću okupio se veliki broj građana, među kojima su i radnici lokalne samouprave.

Pripadnici KFOR-a su ojačali obruč bodljikave žice. Na prostoru ispred zgrade opštine, iza bodljikave žice, nalaze se i oklopna vozila KFOR a.

Građani Leposavića danas mirno protestuju i traže ispunjenje dva zahteva od ponedeljka, povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije iz ove opštine, da radnici koji su tu zaposleni uđu, vrate se na svoja radna mesta i obavljaju svoje redovne dužnosti a danas i treći da se uhapšeni u ponedeljak u opštini Zvečan Petrović i Obrenović puste na slobodu, javlja novinar TV Most Sonja Milojević.

Dodala je da su oko zgrade prisutni pripadnici američkog kontigenta KFOR a a od jutros su dodatno ojačali bedem razdvajanja bodljikavom žicom.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken osudio je jutros u saopštenju za javnost nasilje nad KFOR-om i akcije koje vode ka eskalaciji na severu Kosova.

Svim stranama je upućen poziv da preduzmu hitne mere za deeskalaciju tenzija. Sjedinjene Države osuđuju juče neprihvatljivo nasilje nad trupama KFOR-a predvođenim NATO-om, a osudili su i odluku Vlade Kosova da nasilno pristupi opštinskim zgradama.

I Kosovo i Srbija bi trebalo odmah da se ponovo posvete uključivanju u dijalog koji vodi EU radi normalizacije odnosa, zaključuju u saopštenju iz Blinkenove kancelarije.

Pozvali su predsednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije da smanje bezbednosni status Vojske Srbije i apelovali na kosovske Srbe da se uzdrže od nasilja.

Uskoro nopširnije…..

Comments

Pročitaj još