• Početna>
  • Vesti>

Posle sastanka sa ambasadorima Kvinte Vučić zatražio povlačenje policije i albanskih gradonačelnika

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se na Andrićevom vencu sa ambasadorima Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija), kao i sa šefom delegacije Evropske unije, javlja RTS.

Sastanku Vučića sa ambasadorima Kvinte prisustvovali su ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa ambasadorima država Kvinte zatražio je da se sa severa Kosova povuku specijalne policijske jedinice i gradonačelnici albanske nacionalnosti, saopšteno je nakon sastanka 30. maja.

“Nadam se da ćete uspeti da urazumite Kurtija (premijera Kosova, Aljbina) da povuče svoje snage i lične gradonačelnike sa Severa”, izjavio je Vučić, a saopštilo Predsedništvo.

Vučićevi zahtevi ujedno su i zahtevi vodeće srpske stranke na Kosovu, Srpske liste, za prekid protesta lokalnih Srba koji traju već nekoliko dana uz nerede i sukobe sa kosovskom policijom i pripadnicima KFOR-a. U sukobima je povređeno 30 pripadnika KFOR-a i više od 50 demonstranata.

“Predsednik je izrazio žaljenje zbog povređenih vojnika KFOR-a, ali je istakao da je mnogo veći broj Srba povređen, da je protiv njih korišćeno vatreno oružje i velika fizička sila, iako su od početka pružali nenasilan otpor”, dodaje se u saopštenju.

Vučić je naveo da će Srbija nastaviti komunikaciju sa predstavnicima NATO/KFOR-a i ambasadore upoznao sa “istinitom hronologijom događaja” od 29. maja. On je rekao da je poljuljano poverenje srpske zajednice u KFOR koji “uprkos datim garancijama, nije zaštitio Srbe i nije sprečio nelegalno i nasilno preuzimanje opština”.

Vučić je, kako je saopšteno, rekao da je nezadovoljan i zabrinut zbog toga što “jedan deo međunarodne zajednice nastavlja da toleriše jednostrane poteze Prištine, koji dovode do nasilja nad srpskom zajednicom”.

Kako je rekao, očekuje od zemalja Kvinte “koje imaju najveći uticaj na Prištinu”, da hitno donesu i sprovedu određene mere koje bi garantovale sigurnost Srba na Kosovu.

Zatražio je reakciju na politiku kosovskih vlasti, kao i u Prištini i zaštitu Srba od “sve jačih pritisaka i brutalnog nasilja koje se vrši naočigled svih mehanizama, čija uloga, između ostalog, jeste da tu zajednicu zaštiti”. To je označeno kao preduslov za svaki dalji razgovor sa predstavnicima vlasti na Kosovu.

Ambasadori Kvinte (Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke) i šef delegacije Evropske unije u Srbiji izrazili su zabrinutost zbog eskalacije nasilja i napada na KFOR vojnike.

Oni su, kako se navodi u saopštenju, zatražili povratak dijalogu u cilju pronalaženja političkog izlaza iz situacije.

Prethodno je Vučić na Instagramu naveo takođe da je uslov za očuvanje mira na Kosovu hitno povlačenje gradonačelnika albanske nacionalosti i pripadnika kosovskih snaga sigurnosti iz većinski srpskih opština na Kosovu.

Vučić će se u toku dana sastati i sa ambasadorima Rusije i Kine.

Comments

Pročitaj još