• Početna>
  • Vesti>

Slađanu Trajkoviću produžen pritvor na još dva meseca; Vasić: Uložićemo žalbu

Slađanu Trajkoviću, koji je sredinom decembra prošle godine uhapšen i kojeg kosovsko pravosuđe tereti za ratne zločine iz 1999. godine u Vučitrnu – Osnovni sud u Prištini danas je produžio meru pritvora na još dva meseca, potvrdio je za KoSSev njegov pravni zastupnik, Dejan Vasić.

Radi se o bivšem pripadniku Kosovske policije koji je uhapšen 15. decembra, a koji je ostavku dao u novembru prošle godine, zajedno za svim ostalim Srbima na Severu.

Njemu je po hapšenju određena prvo jednomesečna mera pritvora, koja je potom u januaru produžena na još dva, a potom i u martu – takođe na dva meseca.

Trajkovićev advokat, Dejan Vasić, naveo je da je jedino što se u ponovljenom postupku utvrdilo je „navođenje koje su konkretne radnje i optužbe koje se stavljaju na teret Slađanu Trajkoviću.

„Ma koliko bile besmislene i netačne, uspeli smo da nakon šest meseci istrage konačno saznamo šta su izjavili svedoci koje su sve ovo vreme specijalna tužiteljka tajno i nezakonito saslušavala“, naveo je Vasić.

Sada, kada se svim odlukama Osnovnog suda u Prištini, uključujući i ovu danas, Trajkoviću mera pritvora zaokružuje na ukupno sedam meseci, njegov branjenik najavljuje još jednu žalbu.

„Na rešenje ću još danas uložiti žalbu sa gotovo istim obrazloženjem kao u prethodnoj žalbi, uz očekivanje da će Apelacioni sud u svojoj odluci konačno reći da su istražne radnje obavljene potpuno nezakonito i poništiti prvostepeno rešenje”, naveo je Vasić.

Trajković je jedini Srbin uhapšen tokom meseca decembra, od ukupno troje, a koji je ostao u sudskom pritvoru. Nalazi se u pritvorskoj jedinici u Podujevu, gde se sve do 9. marta nalazio i Miljan Adžić.

Adžića kosovske vlasti terete za „napad na službeno lice u saizvršilaštvu“ i „neovlašćeno držanje, kontrolu i posedovanje oružja“, ali je uz kauciju od 20,000 evra pre šest dana pušten da se brani sa slobode, i to u danu kada mu je isticala dvomesečna mera pritvora.

Trećem uhapšenom – Dejanu Pantiću, takođe bivšem kosovskom policajcu, koji je decembra prošle godine priveden zbog „organizovanja napada na prostorije CIK-a na Severu Kosova“, 6. decembra 2022, kosovski pravosudni organi produžili su meru kućnog pritvora na još dve meseca.

Inače, puštanje Slađana Trajkovića kojem je sada ponovo određena dvomesečna mera pritvora, bio je jedan od zahteva Srba za uklanjanje dvadesetodnevnih barikada na Severu, kao i oslobađanje Dejana Pantića i Miljana Adžića, koji su se tada takođe nalazili u pritvoru.

Ipak, barikade su uklonjenje krajem decembra, dan nakon što je iz sudskog pritvora u kućni prebačen Dejan Pantić.

Comments

Pročitaj još