• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Ovo ne sme da se dešava i ovo Srbija neće dozvoliti

Foto RTS

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže za RTS da je na međunarodnoj zajednici da sada preduzme sve što joj zakoni i međunarodne obaveze nalažu, odnosno da osigura bezbednost i stabilnost za Srbe na Kosovu i Metohiji. Ističe da uloga KFOR-a nije da se buni već da onemogući jednostrani akt. Naglašava da upozorenja mogu da gode ušima, ali da se od njih ne živi.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je već mesecima u toku eskalacija neodgovornog ponašanja Prištine koje prouzrokuje konfliktne situacije.

“Umesto normalizacije stalno imamo eskalaciju koju izaziva Aljbin Kurti i deeskalaciju na kojoj radi deo međunarodne zajednice. Rezultat toga jeste jedan podmukao plan – Kurtiju je dozvoljeno da nešto radi, međunarodna zajednica se kao nešto buni i onda to ostaje dostignuta stvar koja je jednostranog karaktera i nadaju se da će postati politička realnost”, ističe Dačić.

Naglašava da uloga KFOR-a nije da se buni, već da onemogući jednostrani akt i da nije uloga KFOR-a da stane ispred zgrada opština i brani srpskom narodu da vrati zgrade.

“KFOR sada praktično čuva gradonačelnike pod izgovorom očuvanja mira. Čuva ih od vlasnika tih zgrada, a to su Srbi, od onih koji tu rade, od zaposlenih. Ne mogu u srpskim opštinama gradonačelnici da budu oni koje niko od Srba nije izabrao”, naglašava Dačić.

Kaže da je Srbija na to ukazivala mesecima unazad i da svi dobro znaju kakvi su stavovi Srbije.

“Na međunarodnoj zajednici je da preduzme sve što joj zakoni i međunarodne obaveze nalažu, a to znači da se osigura bezbednost i stabilnost za Srbe na Kosovu i Metohiji”, apeluje Dačić.

Kaže da garancije KFOR-a ništa ne vrede za Srbe jer imaju za cilj samo da ih prevare.

“Nije to naš negativan odnos prema njima, nego je reč o tome hoće li oni da ispune ono što su dužni da ispune ili ne. Nemojte da provocirate Srbiju da Srbija mora to da uradi. Ako neko misli da će ovo da traje beskonačno i da će Srbija da trpi takvu eskalaciju protiv Srba, da padnu žrtve, ne daj bože… Ja stvarno ne razumem da li neko ne vidi ili neće da vidi da takva stvar mora odmah da se prekine”, naglašava Dačić.

“Oni koji su pomagali Prištini da okrenu telefon”

Ivica Dačić kaže da kriza na severu Kosova i Metohije treba da se završi tako što će oni koji su godinama pomagali Prištini okrenuti telefon ili doći u Prištinu i rešiti problem.

“Nemojte da se igramo žmurke i da se pravimo da oni ne mogu da utiču na Kurtija. Šta je Kurti? Velesila?” Upozorenja mogu da gode našim ušima, ali od upozorenja se ne živi. Ako SAD ne mogu da nateraju Prištinu da to poštuju, ne znam kakvo mi možemo da imamo poverenje u međunarodnu zajednicu i u one koji su pokrovitelji tog opasnog ratnog avanturizma u Prištini”, ističe Dačić.

Podseća da je Priština dobila viznu liberalizaciju i otvaranje procesa prijema u Savet Evrope.

“Kažu moraju da ih nagrade za konstruktivan pristup. Pa je li ovo konstruktivan pristup? Samo nemojte da posle ispadne da je Srbija kriva za tako nešto. Ovo ne sme da se dešava i ovo Srvija neće dozvoliti”, naglašava Dačić.

Napominje da su srpske vojne snage u stanju priprvnosti i upozorava da će zaštititi Srbe ako budu morali.

“Da mi dozvolimo da padnu srpske žrtve zbog nespremnosti međunarodne zajenice ili zbog ratnog avanturizma Kurtija… Svakako to nećemo dozvoliti”, naglašava Dačić.

“Srbi treba da budu pametni i da iskažu sve forme mirnog protesta”

Dačić ističe da je Kurtijev cilj da otera Srbe sa Kosova i Metohije, ali da Srbi treba da budu pametni i da iskažu sve forme mirnog protesta.

“Nisu Srbi ti koji izazivaju probleme. Naša diplomatska aktivnost se svodi na to da razgovaramo sa ambasadorima, sa komandantom KFOR-a, sa predsednicima država, ministrima spoljnih poslova, sa izaslanicima u dijalogu… Ne očekujemo rezultat i nismo zadovoljni time što smo razgovarali. Očekujemo da vidimo efekat na terenu”, naglašava Dačić.

Kaže da pod hitno moraju da se zaustave jednostani koraci Kurtija i da se situacija vrati u normalu.

Smatra da je sve ovo posledica izbora koji su održani uz učešće 13 Srba i naglašava da je za kompromisno rešenje potrebna spremnost barem dve strane.

“Sa strane Srbije uvek postoji spremnost da se razgovara. Kod njih ne postoji spremnost da se razgovara ni o čemu drugom osim o nasilnim jednostranim aktima koji imaju za cilj da dovedu do okupacije Kosova i Metohije kao trajnog rešenja”, kaže Dačić.

Na pitanje šta je na Dan diplomatije, koji se obeležava danas, njegova diplomatska poruka Prištini i celom svetu, Dačić ističe da je poruka Srbije uvek bila ista – bolje da pregovaramo i 100 godina nego da jedan dan budu sukobi i rat.

Comments

Pročitaj još