• Početna>
  • Vesti>

Na severu Kosova mirno, kosovska policija i dalje u zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić

Foto: Radio Mitrovica sever

Na severu Kosova posle jučerašnjih sukoba kosovske policije i građana, je trenutno mirno.

Kosovska policija se i ovog jutra nalazi u zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Ispred zgrade opštine Zvečan i dalje se nalaze naoružani pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije kao i oklopna vozila i vozilo za razbijanje demonstracija, a put kroz ovu ulicu je prohodan.

U Zvečanu je primetan veliki broj novinarskih ekipa, kako srpskih tako i albanskih redakcija, koji od juče prate događaje.

Zamenica direktora Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Danica Radomirović juče je potvrdila je za naš program da je u KBC-u primljeno desetak građana sa lakšim telesnim povredama koje su, kako je objasnila, nastale od šok bombi i suzavca.

Predstavnici novoformirane opštine iz redova albanske zajednice juče su zauzeli prostorije opštine u Zvečanu, u pratnji specijalnih jedinica kosovske policije.

Nešto posle 12 časova prvo u Zvečanu, a potom i u Kosovskoj Mitrovici začule su se sirene za uzbunu.

Kosovska policija saopštila je sinoć da se situacija na severu Kosova smirila, ali da će “nastaviti da radi na postizanju bezbednosti za sve građane”. U saopštenju policije se navodi da su preduzete sve “mere kako bi se sprečila bilo kakva eventualna kriminalna aktivnost”.

Međunarodni zvaničnici ali i Evropska unija osudili su jučerašnji upad u opštinske prostorije i pozvale kosovske vlasti da hitno obustave akciju i jednostrane poteze.

Misija KFOR-a oštro je osudila jednostrane akte Prištine ističući da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja.

Zemlje Kvinte takođe su u zajedničkom saopštenju pozvale na momentalno povlačenje policije i deeskalaciju sukoba.

Comments

Pročitaj još