• Početna>
  • Vesti>

Vučić američkim senatorima: Ostajemo privrženi doslednoj politici čuvanja nacionalnih interesa

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa američkim senatorima Krisom Marfijem i Garijem Pitersom. U razgovoru je istakao da je naša zemlja opredeljena da razvija bližu saradnju sa SAD u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Senatori su izrazili saučešće povodom nedavnih tragičnih događaja u Srbiji, te su, s obzirom na inicijativu senatora Marfija za kontrolu oružja posle masovne pucnjave u školi u državi Konektikat, razmenili mišljenja o merama koje srpske vlasti preduzimaju.

Deo razgovora bio je posvećen dijalogu Beograda i Prištine, te je predsednik Vučić istakao da je sada prioritet formiranje Zajednice srpskih opština, navodi se u sapoštenju Službe za saradnju s medijima predsednika.

Predsednik je posebno naglasio da Beograd od početka pokazuje ozbiljnost i odgovornost u procesu dijaloga, uprkos stalnim provokacijama i brojnim jednostranim potezima Prištine, koji opstruišu nalaženje kompromisnog i održivog rešenja.

Govoreći o aktuelnoj geopolitičkoj i bezbednosnoj situaciji u svetu, predsednik je ponovio da Srbija ostaje privržena doslednoj politici čuvanja nacionalnih i državnih interesa, kao i poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

Predsednik je dodao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu, pozitivna agenda i jačanje regionalne saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, čime Srbija, kroz inicijative poput Otvorenog Balkana, dosledno i uporno promoviše politiku okrenutu ka budućnosti, stavljajući težište na uzajamno korisnu saradnju.

Marfi je demokratski senator iz Konektikata, a Piters demokrata iz Mičigena. Oni su prethodno bili u Prištini.

Comments

Pročitaj još