Mladi novinari sa Kosova i Metohije posetili UNS

O značaju međusobne saradnje, solidarnosti, budućnosti profesije i prirodi novinarskog posla, danas su sa mladim novinarima srpskih i albanskih redakcija sa Kosova i Metohije koji su posetili Udruženje novinara Srbije (UNS) razgovarali članovi uprave UNS-a Goran Sivački i Petar Živković i generalni UNS-a sekretar Nino Brajović.

U poseti koju je organizovala Misija OEBS-a iz Prištine, predstavnici UNS-a su novinarima poručili da bez obzira na okolnosti, novinari treba da budu iznad nesporazuma i da jedni drugima pomažu i sarađuju.

„Mi pratimo situaciju na Kosovu i zabrinuti smo zbog čestih incidenata. Ono što mi treba da radimo je da budemo solidarni, u smislu da naši mediji pišu o događajima koji se dešavaju srpskim i albanskim novinarima“, rekao je Nino Brajović.

Dodao je da UNS reaguje na sve pritiske, pretnje i napade, bez obzira da li su upućeni novinarima koji rade u medijima na srpskom ili albanskom jeziku.

Brajović je podsetio da je UNS sproveo trogodišnje istraživanje o ubijenim i nestalim novinarima u kome su došli do podataka da je 17 novinara ubijeno ili nestalo na prostoru Kosova i Metohije i da je samo u jednom slučaju ubica novinara odgovarao.

Osam mladih novinara iz redakcija na srpskom i albanskom jeziku koji su stipendisti OEBS – ovog Programa stipendiranja medija će posetiti Savet za štampu i istraživačke medije u Beogradu i Prištini.

OEBS u okviru ove stipendije, pet godina zaredom organizuje posete novinarskim udruženjima i redakcijama, sa ciljem da mladim novinarima pruži neophodna znanja.

Comments

Pročitaj još