• Početna>
  • Vesti>

Humanitarna pomoć Pokrajinske vlade i Crvenog krsta Eparhiji raško-prizrenskoj

Pokrajinska vlada

Pokrajinska vlada i Crveni krst Novog Sada uputili su humanitarnu pomoć Eparhiji raško-prizrenskoj na KiM vrednu tri i po miliona dinara.

„Pomoć se sastoji, pre svega, od životnih namirnica, koje već tradicionalno svake godine u maju upućujemo Eparhiji raško-prizrenskoj na Kosovu i Metohiji“, kaže sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta u Novom Sadu Dragan Lazić.

Kako je istakao pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Zoran Milošević, pomoć je namenjena stanovništvu srpske nacionalnosti, ali i svima ostalima kojima je neophodna.

Kamion sa humanitarnom pomoći krenuo je juče ispred distributivnog centra Crvenog krsta prema Kosovu.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević, prisustvovao je ispraćaju humanitarne pomoći za stanovništvo na KiM, koju je Pokrajinska vlada donirala Eparhiji raško-prizrenskoj.

„Pokrajinska vlada, rukovođena principima solidarnosti i podrške, i ove godine podržava naše sunarodnike, prosleđujući im još jedan kontingent humanitarne pomoći, koji se očituje ne samo u robi koju šaljemo već, pre svega, u poruci da smo i danas zajedno“, rekao je tom prilikom Milošević.

Sekretar je istakao da se „moramo rukovoditi humanizmom, a ne samo principom ekonomskog razvoja“.

„Nećemo da budemo pasivni, već moramo da idemo napred, vođeni principom uljuđenja zajednice koja vapi za rukom solidarnosti, podrške i razumevanja, slično kao što Eparhija raško-prizrenska osluškuje potrebe ljudi iz svih verskih zajednica na Kosovu i Metohiji kojima je potreban jedan obrok“, naglasio je Milošević.

On je izrazio nadu da će u godinama koje dolaze, možda biti manje potrebe da se humanitarno pomažu naši sunarodnici na KiM, ukoliko se, navodi, stvore drugi preduslovi za njihov ostanak na vekovnim ognjištima.

Ispraćaju kontingenta humanitarne pomoći prisustvovao je i sekretar Crvenog krsta Novog Sada dr Dragan Lazić, koji je podsetio na to da je osnovni cilj ove akcije, koja se već godinama realizuje u mesecu maju, podrška opstanku Narodnih kuhinja Eparhije raško-prizrenske.

Iz magacina Gradske organizacije Crvenog krsta u Petrovaradinu, put Kosova krenula je donacija koju čine 22 palete sa osnovnim životnim namirnicama, prehrambenim i higijenskim proizvodima, namenjenim socijalno ugroženom stanovništvu na KiM.

Comments

Pročitaj još