• Početna>
  • Vesti>

Dogovor!?: Krstić: Vučić mora da dobije nešto; Oroši: Kurti nije pobednik ovih pregovora

Američka administracija je pitanju rešenja za Kosovo donela krajnju odluku, smatra novinar i analitičar Branislav Krstić, jer smo im, kako kaže, malo dosadili, te da su izgubili strpljenje i da je agenda vrlo jednostavna.

Ta agenda je, dodaje: “Zajednica srpskih opština je srce Srbije, a Kosovcima odnosno Kosovarima nezavisna država. Pritom Aeksandar Vučić kao najistureniji igrač na Balkanu a pod direktnom kontrolom evroatlanskih struktura i ucenama, mora na Kosovu da dobije nešto, a to nešto je ZSO”, kazao je Krstić u emsiji “Dogovor!?” Radija Kim.

On kaže da je posledica svega nemačko-francuski plan i aneksa iz Ohrida. “Moralo je da se stavi na papir bez insistiranja na potpisu. Nije stvar u tome da li oni njima veruju (Aleksandru Vučiću i Aljbinu Kurtiju) već u tome koliko će snažno da im zavrnu ruku. Ništa više”, kaže Krstić.

Krstić smatra da u ovom trenutku Aljbin Kurti može da se proglasi pobednikom. “Definitivno. Ako bolje i temljnije pročitamo nemačko-francuski plan, šta je dobila Srbija? Ništa. Asocijaciju koju koju je već imala od 2013 i 2015. godine (od potpisivanja Briselskog sporazuma), Aljbin Kurti agresivnom i arogantnom politikom negiranjem Asocijacije u poslednjem trenutku dobija izjave američke administracije – “ZSO će biti formirana na zadovoljstvo obeju strana”. Šta to znači? Neće biti teritorijalne ZSO, neće biti ZSO sa izvršnim ovlašćenjima…”, kaže Vučić.

On naglašava da će Srbi od kraja sledeće godine morati da prihvate da su “Kosovari srpske nacionalnosti, a Albanci će biti Kosovari albanske nacionalnosti”.

Oroši: Kurti postao vrlo kooperativan

Sa druge strane, novinarka nemačkog WDR-a Violeta Oroši kaže da Aljbin Kurti nije pobednik ovih pregovora. “Ja Kurtija vidim jedino kao pobednika unutar njegove partije i podržavaoca koji mu veruju da će ispuniti to njegovo obećanje da neće biti Zajednice srpskih opština, jer on kaže “Zajednica neće proći” i to obrazlaže time da ne može on i njegova vlada da prihate te odgovornosti koje su nasledili od prethodnih vlada, što je po meni potpuno amaterski”.

Ona smatra da je Vučić za deset godina vladavine uspeo “majstorski” da napravi dve stvari. “Rekao je u Gračanici jednu stvar – “od sada ćemo raditi kao Albanci, kao što su oni došli do države, tako ćemo i mi dobiti nešto. Faktički se to i dešava. Druga stvar koju je uspeo da ostvari u ovim pregovirima, on je Kurtija stavio uza zid (zbog odbijanaja da formira ZSO) i mislim da je diplomatski jako dobro odigrao . A Kurti koji je bio vrlo neposlušan na početku svog mandata, kada je video da dosta gubi zbog svojih politika, on je sada postao jedan od političara vrlo kooperativnih kada je u pitanju međunarodna zajednica”.

Comments

Pročitaj još