• Početna>
  • Vesti>

Četvrta redovna sednica SO Gračanica: O krpeljima, inspekciji i manjku radnika

Odbornicima SO Gračanica na četvrtoj redovnoj sednici predstavljeni su prošlogodišnji izveštaji o poslovanju JKP „Ekologija“, te odeljenja Javnih službi, Urbanizma, Odbora za obrazovanje, kao i izveštaj o realizaciji godišnjeg Plana javne nabavke. 

Usvojen je zapisnik sa prve vanredne sednice održane 24.4.2023. i usvojen tromesečni finansijski izvšetaj Odeljenja za budžet i finansije.

Sednica SO Gračanica počela je minutom ćutanja u sećanje na stradale u Beogradu i Mladenovcu.

„Ekologiji novi ugovor sa Opštinom“

Odbornici SO Gračanica usvojili su predlog odluke o davanju saglasnosti Opštini za zaključivanje ugovora sa JKP „Ekologija“ budući da važeći ističe 31. juna. Dužina trajanja novog ugovora sa ovim preduzećem će umesto jednu sada iznositi tri godine.

JKP „Ekologija“ je formiralo i komisiju, te ustanovilo kriterijume za socijalne slučajeve za koje će opština vršiti subvencionisanje usluge iznošenja smeća.

Novina je da će protiv korisnika koji ne izmiriuju svoje račune na vreme, ubuduće pred sudom biti pokretan postupak za izvršenje prinudne naplate.

„Epidemija krpelja“

JKP „Ekologija“ upošljava 90 radnika, rekao je predstavljajući izveštaj o radu tokom prošle godine izvršni direktor ovog preduzeća Dejan Dimitrijević.

„Danas imamo oko 4.500 individulanih korisnika i blizu 400 poslovnih subjekata. Taj broj će svakako da se menja u pravcu povećanja broja, jer imamo mnogo zahteva od poslovnih subjekata u delu Gračanice koji se zove magistrala“, rekao je on.

Dimitrijević je podsetio da su osnovne delatnosti „Ekologije“ prikupljanje smeća i održavanje zelenih površina.

Odbornica Sonja Ilić Odalović je konstatovala da zbog nekošenja određenih zelenih površina preti epidemija krpelja.

„Kao lekar dužnost mi je da vam to kažem“, navela je ona.

Dimitrijević je odgovorio da je ova godina ima „prilično kišnih dana“, te da je to značajno omelo planove košenja zelenih površina, ali je obećao da će fokus preduzeća u naredom periodu biti upravo na uređenju zelenih površina.

„Javnim službama nedostaju radnici“

Direktor Odeljenja za javne službe i vanredne situacije Vladica Trajković je odgovarajući na pitanja odbornika rekao da je budžet njegovog odeljenja predviđen kroz kapitalne investicije, ali i da mu nedostaje određeni broj radnika.

„Po sistematizaciji, imamo jednog službenika za javne službe i jednog za vanredne situacije. Ostali broj radnika koje trenutno imamo su iz Odeljenja zdravstva ili obrazovanja, preraspoređeni, kako bi mogli da obavljamo određene zadatke, još četiri radnika. Ja sam se i ranije obraćao rukovodstvu tražeći pravnika, građevinskog inženjera koji su preko potrebni“, kazao je on.

O kriterijumima za dodelu građevinskog materijala

Na sednici se vodila polemika i o tome da li je građevinski materijal pravilno raspoređen, a poljoprivredne mašine date onima kojima su neophodne. Direktorica Odeljenja za urbanizam Aleksandra Đekić je kazala da je kriterijum za dodelu građevinskog materijala ocenjivan „po oba sistema“, ali je predsedavajući Dimitrijević imao zamerku.

„Ne bih baš rekao, postoje neke porodice koje po srpskom sistemu imaju po dve plate, pa su dobili građevinski materijal. Nisam znao da je odrađeno, onda su falsifikovale papirologiju“, naveo je on.

„U aplikaciji za dodelu stanova u Lapljem Selu i Gračanici traže se samo osnovni podaci o licima, nebitno je da li je podnosilac zateva raseljeno lice, izbeglica, da li je u radnom odnosu, kakva mu je stručna sprema. I zbog toga želim da komisija koja je određena za proveru tih kadidata ispravi dodatne kriterijume, što po zakonu treba da bude obavezno. Naići ćemo na to da zbog nečije samovolje u odlučivaju, da li se nekome neko sviđa ili ne, budu dodeljeni stanovi“, dodala je Sonja Ilić Odalović.

Đekićeva je dodala da je kao kriterijum obavezan i dokaz iz katastra da kandidat na svoje ime ne poseduju imovinu, kao i primanja iz „oba sistema“.

Na sednici je iznet i problem nedostataka grobnih mesta u Lapljem Selu. Direktorica Odeljenja urbanizma je rekla da je za novu lokaciju groblja već izdvojen budžet, kao i za uređenje novog groblja u Gračanici.

„Pravi se naselje, inspekcija ne reaguje“

Odbornik iz Čaglavice Nebojša Marković je rekao da smo svedoci da ljudi grade bez dozvole, te direktoricu Odeljenja urbanizma upitao koji mehanizam koriste da to zaustave.

Đekićeva je odgovorila da njeno odeljenje sprovodi samo proceduru dobijanja građevinske dozvole, te da je bespravna gradnja u nadležnosti inspekcije.

„Pravi se naselje, a ispekcija ne reaguje. Treba zaustaviti izgradnju, a sudićemo se. Ispekcija ne radi svoj posao jer ne zaustavlja gradnju“, konstatovao je Marković.

„U Čaglavici se gradi velelepno naselje sa prelepim vilama, ali kada je u pitanju kuća u Gračanici ili bilo gde, tu građevinska dozvola ne može, a inspekcija se agresivno ponaša. Mene interesuje koje aršine ima ta inspekcija“, dodala je Ilić Odalović.

„Policija u školama neophodna“

Predsedavajući Odbora za obrazovanje Ljubiša Karadžić je, predstavajući izveštaj od radu, rekao da je prisustvo policajaca u školama neophodno.

„Sledeće nedelje imamo zakazan sastanak sa policijskom stanicom u Gračanici gde će biti svi direktori škola, gde će se razgovarati o povećanju broja policijskih patrola oko samih škola i saobraćajnica koje prolaze pored škola, da budu obezbeđene. Ali, ne mogu vam reći ništa više dok se ne završi taj sastanak koji je zakazan za utorak“, naveo je on.

Dodao je da aktiv direktora ima saradnju sa policijskom stanicom u onoj meri u kojoj se zadovoljavaju trenutne potrebe samih škola i prosvetnih radnika, a sve za dobrobit učenika svih škola i predškolskih ustanova.

Na sednici je razmatran i izveštaj o realizaciji godišnjeg Plana javne nabavke za 2022. godinu koji je odbornicima predločio šef Odeljenja za javne nabavke Dejan Todorović.

Formirana i radna grupa za izradu Akcionog plana za trasparentan proces budžetiranja. Pre sednice SO održana je sednica Odbor za politiku i finansije.

Četvrtoj redovnoj sednici SO Gračanica je prisustvovao i predstavnik OEBS-a.

Comments

Pročitaj još