Violeta Oroši i Branislav Krstić u Dogovoru

Večeras u emisiji “Dogovor!?” gostuju novinari Violeta Oroši i Branislav Krstić.

Emisija je posvećena dijalogu Beograda i Prištine, evropskom planu ali i aktuelnim dešavanjima na severu, te ulasku novih gradonačelnika u četiri tamošnje opštine sa srpskom većinom.

“Mi se, u stvari, decenijama vrtimo u krug i nikako da počnemo da živimo normalno. Razlog tome su upravo političari i njihove odluke i, čini mi se, građani koji otprilike znaju šta hoće njihovi političari i jednostavno ih, ja mislim, najčešće prate u tome”, kaže Violeta Oroši, dopisnica nemačkog WDR-a iz Prištine.

“Američka administracija je donela kranju odluku, da smo im svi mi ovde dosadili pomalo, da su izgubili strpljenje i da je agenda vrlo jednostavna. Zajednica srpskih opština je srce Srbije, a Kosovcima, odnosno Kosovarima – nezavisna država. Budućnost kosovskih Srba, Srba sa Kosmeta i Metohije, Srba sa Kosova i Metohije je u kosovskom društvu. Za početak, lakše će da pređu. U stvari, u kosovskoj državi”, kaže novinar i analitičar Branislav Krstić.

Novinari se osvrću i na uticaj Aleksandra Vučića na srpski narod, posebno na severu Kosova, ali i na (ne)delovanje Srpske liste.

Takođe govore o postupcima premijera Kosova Aljbina Kurtija i njegovom odnosu prema Zajednici srpskih opština. “Aljbin Kurti ima tu svoju agendu. Šta? Sve na silu, sve na silu, sve na silu. Nijednu od tih odluka nije doneo samostalno, mora da se složimo. Zvaničnici britanske ambasade, najviši zvaničnici britanskog KFOR-a koji vršljaju i špartaju po severu su, istovremeno, službenici kabineta Aljbina Kurtija. Tako se, približno slično, ponaša i nemačka ambasada. s druge strane, u Beogradu imamo predsednika za čije jednostrane odluke obavezno obezbedi tolerantan stav američke administracije. Pa onda imamo jednostrane odluke iz Prištine i jednu jednostranu odluku iz Beograda – ’ajmo, Srbi, izađite iz institucija”, kaže Branislav Krstić.

“Kurti, koji je bio vrlo neposlušan na početku svog mandata, koji je video da jako puno gubi posle svih tih kritika, on postaje jedan od političara vrlo kooperativnih kada je u pitanju međunarodna zajednica. Branislav je rekao: “Da, on je sad pobedio”. On nije pobedio, on je postao kooperativan i zato imamo onu priču gde američka ambasada, Kvinta itd. na neki način podržavaju izbore na severu Kosova, iako znamo da oni jesu lagalni, ali nisu legitimni”, rekla je novinarka WDR-a Violeta Oroši.

Oroši i Krstić komentarišu i odlazak grupe Srba sa Kosova pešice u Beograd na miting koji organizuje Aleksandar Vučić, ali i podršku koji je dobio pre dva dana od patrijarha SPC Porfirija.

Emisija “Dogovor!?” emitovaće se večeras u 20 časova na Youtube kanalu i Fejsbuk stranici RTV Kim.

Comments

Pročitaj još