• Početna>
  • Vesti>

Buđenje preduzetničkog duha kod mitrovičkih srednjoškolaca

Sajam virtuelnih preduzeća, deveti po redu, održan je krajem aprila u Sportskoj hali “Kej“ u Pirotu. Deo ovog događaja bila je i Ekonomsko-trgovinska škola u Kosovskoj Mitrovici, koju su predstavljali učenici treće godine smera finansijski administrator – Stefan Arsić, Sandra Jokić, Andrija Milosavljević i Sara Zuvić pod mentorstvom profesora Dejana Živkovića.

Sajam u Pirotu bio je revijalnog karaktera, a cilj organizovanja tog događaja jeste takmičenje učenika u poslovanju, primena znanja, razmena iskustva i ideja.

Ukupno je bilo 25 učesnika iz Srbije i regiona.

Ekonomsko-trgovinska škola iz Kosovske Mitrovice predstavila je javnosti svoje virtuelno preduzeće “Enea Bio”, koje se bavi proizvodnjom organske kozmetike, kazao je za Radio Kontakt Plus profesor Dejan Živković.

„Svaka škola predstavila je svoju učeničku firmu, pa i mi. Ono što je veoma zanimljivo kada je reč o ovom sajmu, jeste da učenici sami kreiraju svoje štandove, dizajn, moraju pripremiti dokumentaciju, sami odlučuju o tome šta će obući, kako će predstaviti svoje proizvode i sve ono što je vezano za poslovanje nekog preduzeća“, rekao je Živković.

Osnivanje virtuelne firme koja će se baviti proizvodnjom kozmetike od prirodnih sastojaka, ideja je četvoro učenika pomenute mitrovičke škole.

Jedna od njih, Sandra Jokić, kazala je da je ključ timskog rada dobra komunikacija.

„Bilo je nesuglasica, ali smo na kraju svi bili kao jedan. Došli smo do zaključka kako je najbolje i da treba svačije mišljenje da se uvaži. Svako je imao određeni posao na kojem je radio, jer je svako od nas nadaren za nešto“, objasnila je Jokić.

Njena koleginica na projektu, Sara Zuvić, otkrila nam je zbog čega im je fokus bio na organskoj kozmetici.

„Radili smo na bio-sapunima, koji su nastali od prirodnih supstanci posebno biranih za negu lica i tela. Danas se sve više koriste hemijski, a mi smo hteli da se bavimo prirodnim proizvodima“, rekla je Zuvić.

Navela je da njen profesor, kolege i ona lično nose kući lepe uspomene sa Sajma virtuelnih preduzeća u Pirotu.

„Naš trud se isplatio, stekli smo nova poznanstva i za nas kao grupu ovo je jedno novo i predivno iskustvo. Na svim štandovima bilo je različitih ideja i zanimljivih stvari. Sve u svemu, bilo je prelepo“, dodala je Zuvić.

Pripreme za odlazak u Pirot trajale su nekoliko meseci. Tim Ekonomsko-trgovinske škole morao je da uradi mnogo toga pre nego što javnosti predstavi svoje preduzeće “Enea bio”.

„Ovaj projekat smo pripremali dva i po meseca, trebalo je osmisliti i štand, koje materijale koristiti. Imali smo veliku pomoć naše škole i lokalne samouprave što se tiče finansija, tako da su učenici bili slobodni u kreiranju svojih proizvoda“, kazao je profesor Dejan Živković.

Poslovanje na Sajmu virtuelnih preduzeća u Pirotu odvijalo se uz podršku i pod nadzorom Centralne virtuelne banke iz Čačka i Servisnog centra virtuelnih preduzeća Srbije u Sopotu.

Živković je za Radio Kontakt Plus rekao da nije lako osnovati firmu, da ima dosta papirologije, ali da je to samo jedna od prepreka koje je potrebno preći kako bi bili uspešni preduzetnici.

„Dug je proces otvaranja firme u virtuelnom svetu. Procedura je ista kao u realnosti. Prvi kontakt je sa Agencijom za privredne registre. Preduzeće mora posedovati svoj statut, treba otvoriti račun u Centralnoj banci, platiti državi dažbine, popuniti određene obrasce, sve dok se ne dođe do toga da dobijemo PIB i rešenje da je naše preduzeće osnovano. Posle toga treba naučiti đake kako nabaviti sirovine, kako proknjižiti, na koji način predstaviti i prodati proizvod, kako funkcioniše marketing itd“, pojasnio je on.

Upitali smo ga da li se ideja o organskoj kozmetici može realizovati i hoće li preduzeće koje se time bavi zaživeti u Kosovskoj Mitrovici.

„S obzirom na to da se ovo odnosi na virtuelni način poslovanja preduzeća, ideja je originalna i mislim da na lokalnom nivou i šire nema firme koja se bavi time. Sutra može neko našu ideju iskoristiti i osnovati kompaniju koja bi se bavila proizvodnjom organske kozmetike i na taj način biti pionir na ovim prostorima.“

Živković je naveo da učenici pokazuju želju da imaju svoja mala preduzeća i da samostalno vode neki posao. On smatra da je potrebno samo im malo pomoći, motivisati mlade da naprave taj prvi, odlučujući korak.

„Što se tiče tog dela da budu preduzetnici, što se kaže – sam svoj gazda, dosta učenika ispoljava taj preduzetnički karakter. Sama ekonomija trenutno se zasniva na tome da se osniva što više manjih preduzeća, gde će dosta radnika biti upošljeno na lokalnom nivou, tako da dosta učenika razmišlja u tom smeru. Naravno da je potrebno osnažiti njihov karakter, da se oni osamostale, da skupe hrabrost i sutra započnu svoj posao i otvore svoje preduzeće. Mora da se osnaži preduzetnički duh kod učenika, da bi oni smeli da uplove sutra u te vode i da kasnije kada se osvrnu iza sebe da kažu da to nije ništa strašno.“

Plan ekipe mitrovičke Ekonomsko-trgovinske škole u narednom periodu jeste da učestvuje na sajmovima u regionu i da motivišu mlade da se bave preduzetništvom.

„Dosta je zahtevno da mi u stvarnosti otvorimo sopstvenu učeničku kompaniju zasnovanu na našoj ideji. Imamo želju da napredujemo, ali se za sada sve svodi na tom virtuelnom takmičenju, na tome da se đaci motivišu da budu kreativni i da se kod njih razvije preduzetnički duh. Što se tiče drugih planova vezanih za naše preduzeće, cilj jeste učestvovanje na međunarodnim sajmovima sledeće godine u Bugarskoj ili Sloveniji, gde dolazi mnogo više ekipa i zahtevnije je predstavljanje kompanija“, kazao je Živković.

Organizatori Sajma virtuelnih preduzeća bili su Ekonomska škola u Pirotu i Zajednica ekonomskih, pravno-birotehničkih, trgovinskih i ugostiteljsko-turističkih škola Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još