• Početna>
  • Vesti>

Hovenijer: Uloga novoizabranih gradonačelnika tehnička,ne politička

Foto: Kim

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da od novoizabranih gradonačelnika na severu očekuje da preuzmu tehničku, a ne političku ulogu.  

Hovenijer je u intervjuu za prištinski Telegraf ponovio stav SAD da su lokalni izbori na severu Kosova i Metohije, koji su održani 23. aprila, uprkos maloj izlaznosti, održani „u skladu sa zakonima Kosova koji su propisani Ustavom”.  

„S obzirom na slab odziv, očekivali bismo da novoizabrani gradonačelnici opština i skupština opština preuzmu tehničku, a ne političku ulogu, uviđajući neobične uslove pod kojima su izabrani. Nastavljamo da ih ohrabrujemo da odgovore na potrebe svih svojih birača“, rekao je američki ambasador.  

On je izjavio da apsolutno ne podržavaju „bilo kakvu upotrebu sile koja bi mogla dovesti do pojačanih tenzija ili nasilnog sukoba“.  

„Svaka kriminalna aktivnost koja ima za cilj ometanje ovih zvaničnika u vršenju njihovih zakonskih obaveza, biće dočekana sa teškim kaznama od strane Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice“, rekao je Hovenijer i dodao:   

„Izabrani zvaničnici treba da ulaze u zgrade samo tamo gde su dobrodošli. Lokacija u opštini, na kojoj izabrani zvaničnici polažu zakletvu, ne utiče na njihov status izabranog funkcionera“.  

Upitan da li bi aktivnosti na severu mogle da izazovu nove tenzije i zastoj u dijalogu, Hovenijer je izjavio da su očikavanja SAD da sve strane, kao i novoizabrani gradonačlenici, „deluju u cilju smanjenja tenzija“ posebno, kako je rekao, u vreme osetljivih okolnosti na severu KiM.  

Novoizabrani gradonačlenik severnog dela Kosovske Mitrovice Erdan Atić najavio je polaganje zakletve za petak.

Comments

Pročitaj još