• Početna>
  • Vesti>

Saracin: Prvi put izneti koncepti kako da se pomire interesi Beograda i Prištine

Foto Telegraf

Izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin smatra da sada prvi put postoje koncepti na stolu o tome kako bi srpski interesi s jedne i, kako je naveo, “sposobnost Kosova da deluje kao država”, s druge strane, mogli da se pomire. Saracin je u intervjuu za “Velt” rekao da je do sada postojala samo teorijska rasprava o tome.

“Možda još nema dogovora između dve strane oko Zajednice srpskih opština, ali sada barem po prvi put postoje koncepti na stolu o tome kako bi srpski interesi s jedne i sposobnost Kosova da deluje kao država s druge strane, mogli da se pomire. Do sada je to uvek bila samo teorijska rasprava”, rekao je Saracin, prenosi Dojče vele.

On je izrazio nadu da, “ako uspemo da uđemo u pozitivan proces i izgradimo međusobno poverenje, onda možemo da stignemo veoma daleko”.

Odgovarajući na pitanje o uticaju Moskve, Saracin je ocenio da je relativno jasno da Rusija nema interesa za mirno rešenje, ali ne da bi podržala Srbiju, već da bi, kako tvrdi, EU zaokupila sukobom i podrila evropsku budućnost Zapadnog Balkana. Na ocenu novinarke da se “EU već dugo udvara Srbiji, posebno od početka rata u Ukrajini” i pitanje “zašto onda ta država ne može da se obaveže na Evropsku uniju”, Saracin je odgovorio da je to zato što i dalje mnogi politički akteri čekaju i žele da donesu strateške odluke tek kada budu znali kako će se rat u Ukrajini završiti.

Prema njegovim rečima, to je pogrešan put i potrebno je zajednički se nedvosmisleno posvetiti zapadnim vrednostima, i to što je pre moguće. Saracin je rekao da ga „prijateljstvo Srba i Nemačke na ekonomskom planu ne brine“, dodajući da svi u Srbiji znaju gde će zemlji biti bolje u budućnosti, ali je dodao da ga, kako je naveo, “od raspoloženja stanovništva i spoljne politike zemlje boli glava”.

“Još uvek nedostaje empatije za narod Ukrajine, i to iako zna da srpski narod odlično ume da saoseća.“

„Pružamo ruku našim partnerima u Srbiji, „ali sada očekujemo jasnu posvećenost Evropi, evropskim vrednostima, Ohridskom sporazumu“, rekao je Saracin.

Comments

Pročitaj još