Razgovori Lajčaka u Severnoj Mitrovici

Foto: Radio Mitrovica sever

17: 30 Srpska lista saopštenje nakon sastanka

Srpska lista se nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom oglasila saopštenjem u kom navode da je “preneta zabrinutost građana zbog kontinuirane represije režima Aljbina Kurtija nad Srbima na Kosovu i Metohiji, posebno na severu, te jasne namere da se umesto kroz dijalog otvorena pitanja rešavaju jednostranim potezima Prištine i institucionalnim nasiljem kroz zloupotrebu institucija i do zuba naoružanih specijalnih jedinica koji svakoga dana maltretiraju naše građane, pa čak i pucaju u njih bez ikakvog povoda” navodi Srpska.

Po pitanju otimanja srpske zemlje od srpskih domaćina u opštinama Zubin Potok i Leposavić upozorili smo da je to protivpravni proces i da će se građani, zajedno sa vlasnicima nepokretnosti suprotstaviti svim demokratskim sredstvima ovim razbojničkim potezima Prištine, stoji u saopštenju.

Istakli smo da Srpska lista, kao i čitav srpski narod ne, priznaje rezultate izbora na kojima je izašlo 0.02% Srba te da su oni plod nelegalnih, nelegitimnih i nedemokratskih procesa, koji su ogolili nameru Kurtija da okupira sever, a da smo mi za razliku od njega zaiteresovani da se sačuva mir, ali i sačuva srpski narod na ovim prostorima.

Ponovili smo da je odluka srpskog naroda da se napuste institucije i ne učestvuje na ovim lažnim izborima, kao i da se niko od Srba na severu neće vratiti u institucije dok se ne formira Zajednica srpskih opština u skladu sa dogovorima iz 2013. i 2015. godine u Briselu, i povuku sve specijalne jedinice sa severa Kosova i Metohije, navela je Srpsla lista.

16.30 – Završen sastanak Lajčaka sa Jablanovićem i Arsenijevićem

Miroslav Lajčak nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste sastao se i sa Aleksandrom Jablanovićem i Aleksandrom Arsenijevićem iz parije Kosovskih Srba i inicijative Srpski osptanak. Arsenijević je nakon sastanka rekao da su razgovarali o situaciji na terenu i da mu je preneo da bi preuziamnje fiunkcija gradonačelnika u optinskim zgradama na severu Kosova doveo do eskalacije, jer se u tim zgradama nalaze i ljudi koji žive od tih primanja i to će shvatiti kao “oduzimanje” privremenih organa. “Poručili smo da ZSO treba da bude u punom formatu” kao što je dogovoreno sporazumima iz 2013. i 2015. “Bilo koja druga zakrpljena ZSO neće biti prihvaćena i dobra za srpski narod na Kosovu i pružiti punu zaštitu i autonomiju kako tertiroijalnu tako i personalnu. Po tom pitanju gospodin Lajčak je bio rezervisan, a što se tiče predstojećih događaja bio je obazriv i slušao nas je sa velikom pažnjom” rekao je Arsenijević.

15:30 – SL: Završen sastanak sa Lajčakom

“Imali smo sastanak sa predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Srpska lista će se oglasiti saopštenjem koje možete uskoro da očekujete. Preneli smo mu sve one probleme sa kojima se Srbi suočavaju na Kosovu i Metohiji i posebno smo spomenuli represiju koju sprovodi Aljbin Kurti nad običnim srpskim građanima posebno na severu”, rekao je kratko novinarima potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

14:35 – Sastanak Lajčaka i predstavnika Srpske liste počeo iza zatvorenih vrata

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se danas u Severnoj Mitrovici sa predstavnicima Srpske liste.

Sastanak je počeo posle 14 časova, a prisustvuju bivši gradonačelnici opština sa severa Kosova Milan Radojević, Dragiša Milović, Zoran Todić i Srđan Vulović kao i potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Sastanak je zatvoren za medije.

11:30 – Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lalčak, nakon posete Prištini i razgovora sa gradonačelnikom Južne Mitrovice, došao je i u Severnu Mitrovicu.

On je prošetao glavnim mostom na Ibru a potom posetio Evropsku kuću u severnom delu grada, gde se sastao sa predstavnicima civilnog sektora. Za 14 časova, kako saznajemo, zakazan je sastanak Specijalnog izaslanika EU sa predstavnicima Srpske liste.

Lajčak je došao u pratnji ambasadora EU na Kosovu Tomaša Sunjoga.

Nakon sastanka koji je u Prištini imao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Lajčak je izjavio da postoje dva puta napred: normalizacija ili konfrontacija, i da ovo drugo nije nikome u interesu.

“Možemo da imamo samo normalizaciju ili konfrontaciju, a mi želimo da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju, tako da želimo da izbegnemo bilo kakvu eskalaciju, to nije nikome u interesu”, poručio je Lajčak.

Na pitanje novinara kakav je stav EU po pitanju otvaranja mosta, raspuštanja upravljačkog tima koji je predstavio nacrt zajednice kao i eksproprijacije zemljišta Lajčak je odgovorio:

„Evropska unija se izjasnila po svim tim pitanjima, stavovi su poznati i ja samo mogu još jednom da ponovim da se zalažemo da sve što utiče na život i jedne i druge zajednice treba da bude dogovoreno u dijalogu, bez jednostranih poteza koji bi izazvali negativnu reakciju druge zajednice“, rekao je.

Lajčak je dodao da dijalog ima svoj potencijual i treba da ga iskoristimo sada, jer „imamo plan, imamo proces normalizacije“, odgovorio je.

Miroslav Lajčak je danas razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini i takođe izjavio da očekuje normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Prema ranijim najavama Specijani izaslanik EU boraviće sutra u Beogradu gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Comments

Pročitaj još