Sedmi „Štit“ festival u Gračanici

Foto Fejsbuk@Shield festival - Gračanica

Sedmi po redu Međunarodni viteški festival „Štit“ (Shield) će se održati od 12. do 14. maja u Srednjovekovnom tematskom parku „Ordo Drakonis“ u Gračanici.

Svečano otvaranje manifestacije je planirano za petak, 12. maj od 20.00 časova kada će nastupiti Ansambl „Venac“. U slučaju loših vremenskih uslova i jake kiše svečano otvaranje festivala će biti pomereno o čemu će organizatori naknadno obavestiti javnost.

Najveći deo programa je planiran za subotu, 13. maj. Zainteresovani će moći da se oprobaju u streličarstvu i bacanju sekira u metu, biće održane radionice srednjovekovnih zanata i veština, učesnici će defilovati od tematskog parka „Ordo Drakonis“ do manastira Gračanica, organizovaće se prikazne borbe vitezova, takmičenje u bacanju sekira, streličarski i turnir u viteškim borbama, a nastupiće i etno grupa Kos.

Organizatori „Štit“ festivala su viteško udruženje „Red Zmaja“ iz Gračanice, viteško udruženje „Beli Orlovi“ iz Beograda, Kulturno-prosvetna zajednica Kosova i Metohije i tematski park „Ordo Drakonis“.

Pokrovitelji festivala su: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Opština Gračanica i Privremeni organ opštine Priština. Festival pomažu: Ansambl „Venac“ i ETŠ „Mihajlo Pupin“ iz Sušice.

Comments

Pročitaj još