• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Očekujem da ćemo se brzo sastati u vezi formiranja zajedničke komisije Deklaracije o nestalima

Foto: Tanjug

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da očekuje vrlo brzo sastanak na kome bi trebalo da se raspravlja o formiranju zajedničke komisije Deklaracije o nestalima, jer je ona preduslov za nastavak sa radom na terenu.

On je za T a n j u g rekao da je formiranje zajedničke komisije preduslov za nastavak rada na terenu, na lokacijama i na vraćanju celog procesa, koji je, kako kaže, dve godine prekinut nerazumnom politikom Aljbina Kurtija.

“Dosta informacija je podeljeno između Beograda i Prištine, ima i novih informacija i zato i očekujem da se što pre sastanemo na nivou radne grupe, i da te informacije podelimo među sobom, kako smo i ranije radili, i dogovorimo određenu dinamiku, obaveze, po kojoj dinamici ćemo raditi pretragu i proveru tih informacija i da iskoristimo vreme koje dolazi”, navodi on.

Odalović dodaje da je trenutno vreme kada može da se radi na terenu, i da će se do kasne jeseni, dobar deo informacija i lokacija, za koje postoje informacije, proveriti i istražiti.

Zajedničku komisiju Deklaracije o nestalim, rekao je on, trebalo bi da čine predstavnik EU, predstavnici Beograda i Prištine, visoki predstavnici koji učestvuju u dijalogu i kao posmatrač, predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Prema konsolidovanoj listi nestalih koja je usaglašena od strane Beograda i Prištine sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i evideniji koju komitet vodi, Oladović kaže da se u ovom trenutku 1.621 osoba vodi kao nestala.

Comments

Pročitaj još