• Početna>
  • Vesti>

Dan studenata prištinskog Univerziteta: Dobijamo kvalitetno obrazovanje, ali i životnu školu koja se izučava samo na KiM

Foto: Radio Mitrovica sever

Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležen je danas svečanom akademijom na Fakultetu tehničkih nauka.

Program je počeo minutom ćutanja u čast postaradalih đaka i radnika OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Predsednik Studentskog parlamenta ovog univerziteta Slađan Trajković čestitao je studentima njihov dan, podsetivši da bez obzira na okolnosti pod kojima se obrazovni proces odvija, oni ostvaruju izvanredne rezultate i stoje rame uz rame sa studentima ostalih univerziteta u Srbiji.  On je istakao da  studenti pokazuju veliku snagu i istrajnost u nameri da ostanu na svom univerzitetu.

„Često kažemo da mi, studenti prištinskog Univerziteta pored kvalitetnog znanja, ovde učimo i životnu školu, koja se samo na Kosovu i Metohiji može naučiti, a na kojoj nam na kraju zavide naše kolege sa drugih univerziteta“ poručio je Trajković.

Studentima je njihov dan čestitao i prorektor Univerziteta prof. dr Vladimir Boranijašević i poručio da bez mladih nema univerziteta, jer ma kako zvučalo kao floskula, „na mladima svet ostaje“.

„Vaša lojalnost univerzitetu, marljiv rad,  poštovanje nastavnika, vaspitanje koje je vredno pažnje kao i uspesi koje nižete u oblastima svojih interesovanja, ukazuju na činjenicu da ste zaslužili da budete deo akademske zajednice i da doprinosite njenom unapređenju na različite načine“ rekao je prof. dr Boranijašević.

Tradicionalno, u saradnji sa lokalnom samoupravom i privrednicima sa područja Kosovske Mitrovice, Studentski parlament je nagradio najbolje studente sa svih deset fakulteta prigodnom novčanom nagradom. Najzaslužniji studenti sa svih fakulteta, dobili su zahvalnice. Ova vrsta priznanja uručena je i institucijama i pojedincima koji su u proteklih godinu dana dali poseban doprinos unapređenju studentskog života i podizanju uslova obrazovanja na viši nivo. Posebna Povelja za pristupanje Alumni klubu univerziteta, uručena je Ivanu Stojkoviću iz Gračanice, nekadašnjem predsedniku Studentskog parlamenta ovog univerziteta.   

Program je upotpunjen prigodnim muzičkim sadržajem u izvođenju vokalne solistkinje Anje Jerotijević.

Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obeležava se 23. aprila, na Svetski dan knjige, ali ove godine, zbog vaskršnjih praznika i potonjih dešavanja, svečana akademija je odložena.

Comments

Pročitaj još