Bilčik: Ključno da dijalog donese rezultate;

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je na sednici Evropskog parlamenta, na kojoj su poslanici raspravljali o izveštaju o Srbiji, da je ključno da dijalog Beograda i Prištine donese rezultate.

Bilčik je rekao da Evropa mora da budemo angažovana u jednakom odnosu prema obe strane i žali što neki amandmani koji su doneti nisu bili jednaki prema obe strane, „ali je na Beogradu i Prištini da nastave dalje”.

‘Dijalog Beograda i Prištine treba da bude fokusiran na narod’

Izvestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon rekla je da je nedavno posetila Srbiju i ocenila da, nažalost, uprkos svim naporima, “tamo ne vlada veća demokratija nego pre”.

“Nema pravih demokratskih standarda, izbori nisu dovoljno slobodni, politička kultura nije obeležena slobodom izražavanja”, rekla je ona.

Kako je rekla, od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade traži da sprovedu unutrašnje reforme, jer prema njenim rečima, ništa drugo ne može da zameni zahtev EU da se postignu najveći evropski standardi u smislu vladavine prava, slobodnih medija i borbe protiv korupcije.

“Dijalog sa Prištinom treba da bude fokusiran na narod, kako bi se osiguralo da narod na Kosovu nije marioneta ni u čijim rukama. Tek kad Srbija to postigne, može da bude prava zemlja kandidat za članstvo u EU”, rekla je Fon Kramon.

Poslanik Tonino Picula ocenio je da ključni demokratski pokazatelji upućuju na to da, kako je naveo, ”Srbija stagnira na evropskom putu”.

“Očekivani napredak u dijalogu sa Prištinom, koga nema, ne sme da bude alibi za izostanak efikasne evropske politike prema srpskim vlastima”, kazao je Picula i izrazio punu podrška građanima koji žele bolju, evropsku Srbij, ocenivši da ti građani dokazuju da postoji kapacitet za promene.

Comments

Pročitaj još