• Početna>
  • Vesti>

U Srbiji od petka trodnevna žalost; Grujičić: Povređeni u teškom stanju; Milić: Maloletnik planirao napad, imao spisak

Foto: Tanjug

Najavljena konferencija za medije povodom tragičnog događaja u Beogradu danas je u Vladi Srbije, počela minutom ćutanja za sve žrtve.

Ministar prosvete Branko Ružić izrazio je danas najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem.

“Decu roditeljima niko ne može da vrati. Prsten obezbeđenja je postojao, funkcionisao je i video nadzor, bio je prisutan i školski policajac. Hvala zdravstvenim radnicima, molimo boga da pomogne svima”, istakao je Ružić.

Od petka trodnevna žalost u Srbiji, nastava danas otkazana

Ministar je saopštio danas da je Vlada Srbije donela odluku o trodnevnoj žalosti na čitavoj teritoriji Srbije, počevši od petka 5. maja i zaključno sa nedeljom 7. maja.

Na konferenciji za medije povodom jutrošnje pucnjave u OŠ “Vladislav Ribnikar”, rekao je da je nastava u poslepodnevnoj smeni danas otkazana, kao i da će nastava od sutra otpočinjati minutom ćutanja.

“U ime Ministarstva prosvete Republike Srbije, izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem u novijoj istoriji”, rekao je Ružić.

Tim psihočloga pozvan da pruži pomoć učenicima, nastavnicima i roditeljima

“Tim psihologa je pozvan da se učenicima, zaposlenima i roditeljima pruži adekvatna pomoć. Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo toj deci, pa i tom čuvaru i nastavnicima”, izjavio je Ružić.

“Imali smo sadržajan i emotivan razgovor sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić i koliko danas kao vlada, izaći ćemo sa još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru i da svi koji u ovome vide “političko lešinarenje” da dozvole decentan rok da se ovakva tragedija saglesa iz svih aspekata”, istakao je ministar.

Ministarka Grujičić o stanju povređenih

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je saučešće roditeljima koji su decu danas izgubili i zahvalila radnicima Hitne pomoći koji su izašli na teren.

Institut za mentalno zdravlje objaviće broj telefona na koji će moći da se jave svi kojima bude potrebna psihološka pomoć, rekla je ministarka.

“Za 40 godina radnog staža ovo je možda najstrašnije moje iskustvo kao lekara i čoveka”, rekla je Grujičićeva.

Govoreći o stanju povređenih, ministarka je rekla da su šestoro dece i nastavnica u zdravstvenim ustanovama u Beogradu – troje dece u Tiršovoj, četiri pacijenta u Urgentnom centru.

Dva dečaka koja su u Tiršovoj zadobila su povrede donjih ekstremiteta, stabilno su i van životne opasnosti, dok je devojčica koja je zadobila prostrelnu povredu glave kritično.

“Urađeno je sve što je moglo da se učini, ali oštećenje je veliko i za njen život se još bore”, rekla je ministarka.

U Urgentnom centru je troje dece, devojčica sa prostrelnom povredom trbuha i povredama ruku. Ona je u stabilnom stanju. Dečak koji je zadobio povredu noge je u operacionoj sali.

“Dečak koji je zadobio prostrelnu ranu kroz grudni koš i vrat ima povredu kičme, 5. i 6. vratnog pršljena i on je najteže povređen. Još traje operacija, moraće više intervencija da ima, nešto sada, nešto kasnije”, rekla je ministarka.

Nastavnica je u kritičnom stanju. Ona ima povrede karlice i ruku i još je u sali, rekla je Grujičić.

Načelnik beogradske policije: Počinilac pozvao policiju posle napada

Načelnik beogradske policije Veselin Milić rekao je da su nemi pred ogromnom ljudskom tragedijom koja izaziva tugu i bol i pripadnike MUP-a obavezuje da informiše o realnom činjeničnom stanju.

Naveo je da je jutros oko 8.40 dežurnu službu policije pozvala zamenica direktora škole Ivanka Jovanović i rekla da je dete u školu ušlo sa vatrenim oružjem i da nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije.

“Nakon toga je u 8.42 pozvalo NN lice i predstavilo se kao Kecmanović Kosta. Rekao je da je pucao u više lica u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’, Ulica kralja Milutina broj 10.

Veselin Milić je naveo da su policijski službenici na licu mesta lišili slobode napadača, da je pronađeno oružje kojim je izvršeno krivično delo i da je počinilac mesec dana planirao zločin.

“Prema do sada prikupljenim saznanjima, dete K. K. je u dužem vremenskom periodu planirao izvršenje ovog krivičnog dela. Motiv još uvek nije utvrđen, niti nam je saopštio. Dan 3. 5. 2023. izabrao je iz razloga što je učionica istorije bila u blizini ulaza u školu, a prvi čas je imalo njegovo odeljenje VII-2. Vatreno oružje, pištolj koji je za sada nađen, kalibra 9 mm sa tri okvira, kao i malokalibarski pištolj, uzeo je iz stana svoga oca, stavio u torbu, gde je pripremio i poneo četiri Molotvoljeva koktela”, rekao je Milić.

Dodao je da je počinilac odmah po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđnja D. V., nakon čega se okrenuo ka deci i A. B. koja je bila dežurna i ničim kriva sedela za stolom.

“Pucao je ka B. A. koja je takođe stajala pored stola, kao i S. N. koja je bila pored klavira, i lišio ih života. Zatim je nastavio hodnikom ka učionici istorije, gde je usput zamenio okvir, ušao je u učionicu i odmah sa vrata pucao ka učiteljici i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, gde vadi okvir iz oružja, poziva policiju i nakon toga ga lišavamo slobode”, rekao je Milić.

Načelnik policije je pokazao i spisak dece koji je počinilac sastavio i plan škole na kojem je utvrdio prioritetne mete i na koji način da uđe u odeljenja sa brojem dece koju je planirao da ubije u svakom odeljenju.

Gašić: Uhapšen otac dečaka koji je počinio zločin

Ministar policije Bratilav Gašić rekao je da je otac dečaka koji je izvršio zločin uhapšen.

Tvrdio je da je oružje držao zaključanim i da je za to imao odgovarajuće legalne dozvole, rekao je Gašić.

Ministar policije potvrdio je da su pronađena oba pištolja za koja su izdate legalne dozvole 2016. i 2017. godine, kao i da je dete očigledno imalo šifru sefa.

Naveo je i da je, prema nezvaničnim informacijama, dete sa ocem išlo u streljanu. Prema ocu biće preduzete zakonom predviđene mere, rekao je Gašić.

Comments

Pročitaj još