• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Opština Štrpce od Prištine ne dobija nikakvu pomoć

Foto: Fejsbuk

Na četvrtoj redovnoj sednici Skupštine opštine Štrpce raspravljalo se, između ostalog, i o tromesečnom finansijskom izveštaju a bilo je reči i o osnivanju Radne grupe za izradu akcionog plana za izradu budžeta za 2022-24. godinu.  Sednicu je obeležilo obraćanje predsednika opštine Dalibora Jevtića koji je u svom izlaganju rekao da ta lokalna samouprava od Prištine nije dobila nikakvu pomoć i podršku, već da su samo blokirani u radu

Predsednik je iskoristio priliku da građanima kao i odbornicima i svim zainteresovanim stranama objasni odnos centralnih vlasti ka lokalnim vlastima i njihovim odlukama, objavljeno je na fejsbuk stranici Opština Štrpce.

Iako je opštinsko rukovodstvo pronašlo rešenja za mnoge od navedenih problema a neke od njih je i Skupština usvojila, međutim, uvek je nakon slanja odluke odgovornom Ministarstvu, Opština nailazila na negativan odgovor ili u najmanju ruku nepremostive prepreke, pa je samim tim opstrukcija centralnih vlasti, po mnogim pitanjima esencijalnim za uspostavljanje kvalitetnog i pre svega mirnog života u našoj opštini, bila i više nego očigledna. Apropo ovog zaključka, predsednik opštine Štrpce je u nastavku rekao: 

„To nije odnos koji Vlada Kosova ima prema opštinskom rukovodstvu Opštine Štrpce, već prema građanima naše opštine, a u našoj opštini ne žive samo Srbi, već i Albanci i Romi, a naši građani zaslužuju samo najbolje.“ 

Prema tome, sve dokle god sam ja na ovoj poziciji na kojoj se nalazim, moji saradnici i ja ćemo iskoristiti svaku mogićnost da smanjimo nezaposlenost, iskoristimo sve projekte koje možemo a koje finansiraju USAID ili druge Međunarodne institucije, ali i Republika Srbija, jer Vlada Kosova, iako je to po Zakonu trebala, nama nije dodelila niti jedan projekat koji bi olakšao život naših građana. Čak nam je i onemogućila pristup sopstvenim sredstvima iz 2021 i 2022. godine, što je protivno važećim pravnim normama. Od Vlade Kosova, dakle, ne samo da nismo dobili nikakvu podršku i pomoć, već na nas na svaki način blokiraju u radu. A oni koji naše građane pozivaju na nekakve konkurse, koji građanima obećavaju ne znam kakve pomoći, odmah da vam kažem da od ta posla nema ništa. Njihovi konkursi se mogu opisati na isti onaj način kao što je u jednom od konkursa glasilo, citiram „da opteretite oči i kičmu“ – i to je najbolji opis o kakvim je konkursima reč.

„Ne mogu a da se ne osvrnem na taj događaj. 21. decembar je bio jako težak dan, a posledice tog dana se osećaju i danas. Kršenje ljudskih prava i držanje naših sugrađana u pritvoru celih 18. meseci je protivno važećim zakonskim procedurama o krivičnom postupku. I zamislite sada da sam ja kao što to čini predsednik Vlade Kosova napao tužioca, kako bi se to završilo? A mi ništa ne tražimo osim poštovanja osnovnih ljudskih prava naših građana, ne mešajući se u proces kao što to sebi za pravo daje premijer Kurti. Ali ja sam uveren, bez obzira koliko čekali, da ćemo pravdu dočekati. Jer kao što sam mnogo puta do sada ponovio, istina je kao i voda, ona uvek pronađe svoj put“, rekao je Jevtić, osvrnuvši se na nepoštovanje Zakona od strane centralnih vasti u Prištini. 

U svom obraćanju na kraju sednice, predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić, odgovorio je na pitanja odbornika koja se tiču, vatrogasne stanice u Štrpcu, izlivanja potoka i reka na određenim deonicama puta, za koja su inače nadležno Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, reasfaltiranja puta Jažnice-Sevce ali i izgradnje i rekonstrukcije jedne deonice puta u selu Brod. 

Comments

Pročitaj još