• Početna>
  • Vesti>

U Zubinom Potoku održana 18. Pokrajinska smotra folklora

Foto: TV Most

Uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, u Zubinom Potoku održana je tradicionalna Pokrajinska smotra folklora. Na ovoj kulturnoj manifestaciji, održanoj 18. put, učestvovalo je  250 mališana sa Kosova i Metohije.

Nakon defilea ulicama Zubinog Potoka, najmlađi folkloraši učestvovali su i u takmičarskom delu programa i tom prilikom su ostvarili zapažene rezultate.

„Održali smo smotru koja je započela defileom kroz ulice Zubinog Potoka od hrama Svete Trojice pa do Doma kulture gde se razvilo jedno veliko kolo, gde su deca odigrala ‘Moravac’. Nakon toga imali su revijalni deo u Velikoj sali Doma kulture u kome su određeni učesnici imali svoje tačke, a zatim i takmičarski deo“, rekla je novinarima direktorka Doma kulture „Stari Kolašin“ iz Zubinog Potoka. Andrijana Živanović.

U takmičarskom delu dečiji ansambl „Venac“ iz Lapljeg Sela osvojio je prvo mesto, dečiji ansambl iz Gračanice je dobio nagradu za najbolju koreografiju, dok je Vera Krstić, takođe članica “Venca”, osvojila prvo mesto u solo pevanju.

„Ansambl ‘Venac’ je ponosan na svoj podmladak i rezultate koje najmlađi ostvaruju, a koji su najbolji pokazatelj predanog rada i istrajnosti u očuvanju igre, pesme i tradicije Srba na Kosovu i Metohiji“, navode iz ove institucije kulture.

Iz Doma kulture „Stari Kolašin“ poručili su da je tradicija čuvar identiteta srpskog naroda na ovim prostorima.

„Deci je veoma važno da budu deo takvih događaja, takvih manifestacija, jer su odgajana u tom duhu. Deca se osećaju da su, na neki način, učesnici u nekom velikom događaju koji je svetskih razmera“, istakla je direktorka Živanović.

Dodaje da KUD „Mokra Gora“ koja deluje i radi u okviru Doma kulture u Zubinom Potoku broji više od 100 polaznika, te da postoji veliko interesovanje mališana za folklor na ovim prostorima.

U sklopu Pokrajinske smotre folklora održana je i otvorena likovna radionica pod nazivom „Nošnja moga kraja“, koju vodi akademska slikarka iz Kosovske Mitrovice Miljana Dunđerin, a na kojoj su učestvovali učesnici likovnog ateljea iz Doma kulture „Stari Kolašin“ iz Zubinog Potoka.

Comments

Pročitaj još