Prikaz sposobnosti Vojske Srbije “Granit 2023”

Foto: mod.gov.rs

Vojska Srbije prikazaće danas na aerodromu u Batajnici novu opremu i veštine svojih pripadnika, a tom veličanstvenom prikazu snage i moći “Granit 2023” prisustvovaće državni vrh na čelu sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem.

“Granit 2023” biće prilika da građani pogledaju prikaz sposobnosti i izloženo naoružanje i lično se uvere da je Vojska Srbije, zahvaljujući velikom investicionim ciklusu započetom pre nekoliko godina, sada respektabilna snaga i faktor na koji se mora računati.

Prikazu sposobnosti upriličenom povodom Dana Vojske Srbije, koji se obeležava 23. aprila u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske, prisustvovaće i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je za Tanjug da će sve što će moći da se vidi danas na aerodromu “Pukovnik pilot Milenko Pavlović” biti na ponos i otadžbine i građana Srbije.

“Sve što će biti prikazano deluje vrlo impresivno na ponos svih građana i otadžbine”, rekao je Vučević i naglasio da će svi, makar i ako letimično pogledaju prikaz moći da vide koliko je vojska napredovala, koliko je snažnija, opremljenija, osposobljenija, motivisanija, ornija nego u godinama iza nas.

Više od 5.000 pripadnika učestvuje u prikazu, tokom kojega će moći da se vidi više od 2.300 komada oruđa i oružja – svega čime vojska raspolaže, rekao je Vučević i dodao da da će na aerodromu biti i poseban deo u kojem će izlagati predstavnici grupacije odbrambene industrije Srbije.

General Mojsilović je ocenio da do sada ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme nije viđen u Srbiji. 

Dodao je da će u jednom trenutku na nebu biti više od 50 vazduhoplova.

“Naravno, ne sve na jednom mestu, već po zonama očekivanja i zonama angažovanja što samo po sebi pravi kompleksnost i podiže lestvicu na neki viši nivo sposobnosti da se održi takva aktivnost sutra”, rekao je Mojsilović.

Danas će biti prikazan i novi raketni sistem malog dometa “Mistral” koga Srbija još nije videla.

Kapije aerodroma otvorene su od 9.00 do 15.00. a za sve koji ne stignu do Batajnice, direktan prenos je na Radio-televiziji Srbije. 

Comments

Pročitaj još