• Početna>
  • Vesti>

Petković: Razgovore u Briselu, zakazane za 2.maj, Priština unapred smatra neuspelim

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković saopštio je danas da albanski političari nastavljaju da pripremaju alibi za izbegavanje obaveze da formiraju Zajednicu srpskih opština. Razgovore u Briselu zakazane za 2. maj o ovoj temi, oni već proglašavaju neuspelim, kaže se u saopštenju.

“Providna je namera Prištine da pobegne od razgovora i procesa formiranja ZSO, pa se služi postavljanjem besmislenih i nemogućih uslova, samo da pobegne od obaveza proisteklih i preuzetih u dijalogu u Briselu.

Beograd neće ni de fakto ni de jure priznati nezavisnost takozvanog Kosova, ali je formiranje ZSO uslov svih uslova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i preduslov za sve dalje korake u tom pravcu.

Zato nema Glauk Konjufca, koji jedva vodi i skupštinu Kosova, nikakav mandat da razrešava sastav srpskog Upravljačkog tima za izradu Statuta ZSO, tako da mu je bolje da se mane ćorava posla jer je ovakav sastav srpskog tima potvrđen i od strane njegovih zakonskih instanci”, poručio je Petković.

Petar Petković je još jednom na kraju ponovio ZSO mora biti formirana u skladu sa četiri potpisana sporazuma iz 2013. i 2015. godine, i podsetio da je prvi Briselski sporazum ratifikovala čak i skupština Kosova na čijem se čelu Konjufca nalazi.

Comments

Pročitaj još