• Početna>
  • Vesti>

CIK: Izbore na severu KiM organizovaćemo i u kontejnerima

Foto: Ekonomia online

Centralna izborna komisija u Prištini odlučila je da vanredni izbori 23. aprila u četiri opštine na severu KiM budu održani u 19 biračkih centara, od kojih će većinu činiti kontejneri.

Predsednik Saveta za izborne operacije Arijanit Eljšani rekao je da je ta odluka doneta nakon ocena organa bezbednosti i opštinskih izbornih komisija za izbore u četiri severne opštine.

”Od 44 biračka centra u kojima su održavani izbori 2019. i 2021. pa nadalje, za osam je potvrđeno da će biti otvorena. Međutim, na osnovu procene CIK-a i bezbednosnih organa, ustanovljeno je da će na samo šest lokacija biti uobičajenih uslova, a 13 biračkih centara biće alternativni centri, odnosno kontejneri”, naglasio je Eljšani, a preneli su prištinski mediji.

Uprkos najavi da Srbi u većini neće učestvovati na izborima, sve dok ne bude formirana ZSO i da najavljeni proces neće imati legitimitet, ministar unutrašnjih poslova u Prištini Đeljalj Svećlja izjavio je da izbore na severu “ne treba odlagati i da neće nasedati na ucene Srpske liste”.

”Ne usuđujemo se da nasedemo na njihove ucene. Šta ovo znači? Ne treba čekati da nam Srpska lista kaže da li izbore treba održati ili ne, da li će ih bojkotovati ili ne. Jedan od razloga zašto nisu za rešenja je taj što su u zajednici koja tamo živi izgubili podršku”, rekao je Svećlja na sednici skupštinske komisije za evropske integracije.

Svećlja je rekao da policija i ministarstvo unutrašnjih poslova stoje na raspolaganju CIK-u kako bi se izbori na severu završili uspešno.

Konjufca: Neće biti ZSO ako Srbi ne učestvuju na izborima na severu KiM

Predsednik Skupštine u Prištini Gljauk Konjufca izjavio je da su centralne institucije dobile garancije da neće biti odlaganja vanrednih izbora na severu KiM 23. aprila, te da neće biti ni Zajednice srpskih opština ukoliko na njima ne učestvuju srpske političke stranke.

”Bez učešća srpskih političkih partija na izborima raspisanim za 23. april, nema formiranja Zajednice. Ovo je bio stav Kvinte”, rekao je Konjufca nakon sednice predsedništva skupštine, a preneli mediji u Prištini.

Rekao je da Beograd ne može da uslovljava Prištinu održavanjem ili ne izbora u četiri opštine na severu.

“Izbori su zakazani, raniji kompromis je napravljen, izbori su jednom odloženi, odloženi su na zahtev međunarodne zajednice, od njih smo dobili garanciju da neće biti odlagani više puta”, izjavio je Konjufca.

Comments

Pročitaj još