• Početna>
  • Vesti>

Bisljimi: Za par dana ističe rok za formiranje posmatračkog odbora, neslaganje sa BG oko strukture

Foto: Reporteri

Zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi , otkrio je detalje o posmatračkom timu za sprovođenja Sporazuma sa Srbijom, koji je dogovoren u Briselu i Ohridu.

On je u četvrtak za „Glas Amerike” rekao da je rok za imenovanje prvog posmatračkog tima 18. april i da Kosovo ima predlog da se timovi razlikuju od glavnih pregovarača, dok Srbija želi glavnog pregovarača kao posmatrača.

Bisljimi je rekao da je Kosovo za poziciju nadgledanja implementacije sporazuma predložilo ambasadora Kosova u Briselu, Agrona Bajramija.

„Rok za imenovanje prvog tima za nadgledanje je 18. april, imamo nesklad u stavovima sa srpskom stranom o tome kako treba da izgleda struktura ovog tima. Kosovska strana kaže da bi timovi trebalo da se razlikuju od glavnih pregovarača, a Srbija smatra da on treba da bude i glavni pregovarač i šef tima. Poslali smo našu nominaciju za ovu funkciju, očekujemo da će EU pre sastanka šefova vlada odlučiti o strukturi. Imenovali smo Agrona Bajramija, ambasadora Kosova u Briselu“, rekao je Bisljimi.

Bisljimi je rekao da će dve radne grupe ocenjivati poštovanje Sporazuma i Aneksa postignutog u Briselu i dodao da se Kosovo složilo da uskoro napravi prvu prezentaciju nacrta upravljačke grupe za „samoupravljanje srpske zajednica“.

On je dodao da se još ne zna kako će izgledati struktura samouprave.

„Sada sprovodimo Aneks i Sporazum, a ne stavove političara. Osnovni sporazum i Aneks zahtevaju od strana da preuzmu obaveze… Upravljačka grupa je morala redovno da izveštava Ministarstvo administracije lokalne samouprave, ali su poslednji izveštaji poslati 2018. Ne možemo znati u kojoj je fazi rad grupe za upravljanje, ali će biti pozvani na sledeći sastanak da predstave svoj rad. Njihov rad prestaje nakon predstavljanja nacrta. Onda to ide na politički nivo. Nacrt će biti ocenjen na osnovu nekoliko kriterijuma. Na primer, da predloženi Nacrt nije u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine, niti sa sporazumom iz 2013. i 2015. i ne podrazumeva stvaranje novog sloja vlasti na Kosovu, kolektivna prava za srpsku zajednicu, već je u skladu sa pismom koje je gospođa Mogerini poslala bivšem premijeru Kosova 2015. godine, gde je jasno rečeno čak i iz EU – da ova vrsta tela ne bi trebalo da ima bilo kakva izvršna ovlašćenja“, rekao je Bisljimi.

Prema Bisljimijevim rečima, ukoliko je nacrt u suprotnosti, treba ga proglasiti neprihvatljivim i onda tražiti alternative.

Kosovo i Srbija dogovorili su 27. februara u Briselu sadržaj evropskog plana za normalizaciju odnosa. Premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su 18. marta u Ohridu aneks za sprovođenje tog plana.

(Tekst izvorno preveo portal KoSSev)

Comments

Pročitaj još