• Početna>
  • Vesti>

Građani Kosovske Mitrovice: Ljudima se uteruje strah u kosti; Petronić: Potrebna je autonomija Srba u oblasti bezbednosti

Foto: Radio Mitrovica sever, ilustracija

Nakon poslednjeg incidenta kod Bistričkog mosta, građani Kosovske Mitrovice poručuju da se ne osećaju bezbedno.

Uroš Stojanović kaže da sve što se trenutno dešava „uteruje strah u kosti”.  Brine, jer odsustvo osećaja bezbednosti, tera ljude da odu u neke mirnije krajeve.

“Ne osećamo se bezbedno zaista. Albanci su nas okružili, ali i u svakom drugom pogledu se ne osećamo bezbedno. Videli smo incident od prekjuče, koji nije bio incident već, rekao bih, pokušaj ubistva, tako da se nikako ne osećamo bezbedno. To je stvar koja uteruje strah u kosti, svim ljudima. Nama omladini možda ne, ali starijim ljudima ostalim građanima… Porodice se sele sa severa Kosova. Da je dobro nije dobro, videćemo“ kaže naš mladi sugrađanin.

Istog je mišljenja i Filip Vasić.

„Kako da se osećamo bezbedno kad vidite šta se radi. Prvo ovo pucanje koje se dogodilo pre neki dan, od strane policije, ako je to uopšte bila policija, ne uliva nikakvu bezbednost i sigurnost. Ne verujem da se bilo ko od ovog naroda ovde koji živi oseća bezbedno. Što se tiče automobila, niko ljudima nije rekao šta će da rade i šta treba da rade, jer oni sami ne znaju. U Kosovsku policiju nemam poverenja jer ništa pametno i korisno nismo videli od njih“ kaže Vasić.

I Nemanja Savić razume zašto narod na severu nema poverenja u Kosovsku policiju.

„Mislim da srpski narod generalno nema neko preterano i visoko mišljenje o radu Kosovske policije. Obzirom na to da su pripadnici specijalne jedinice već duže vreme prisutni na severu i uzimajući u obzir njihovo neprofesionalno ponašanje prema građanima, možda je i bilo za očekivati da će se desiti neki incident ovakve vrste“, kaže naš treći sugrađanin.

Stručnjak u oblasti bezbednosti iz NVO „Humani centar“ Veroljub Petronić apsolutno razume strahovanje ljudi na severu Kosova. Procenjuje da postoji jedan način da se broj incidenata smanji i da se Srbi na severu osećaju bezbednije – da sami brinu o svojoj bezbednosti.

„Bez obzira na ishod dijaloga Beograda i Prištine, ukoliko Srbi ne budu imali autonomiju u oblasti bezbednosti, što znači da sami brinu o svojoj bezbednosti  bojim se da će se ovakvi incidenti nastaviti i povećavati, što će za posledicu imati pojačan odlazak Srba sa Kosova“ navodi Petronić.

On dodaje da se mora insistirati na međunarodnoj zajednici, pre svega UNMIK-u koji čiji je mandat da brine o situaciji na KiM.

„Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na KiM Karolina Zijade je ovih dana u Beogradu i potrebno je, njima naročito, skrenuti pažnju na ovakvu situaciju, istaći da je bitno u izveštajima UNMIK-a naglašavati da se konstantno povećava broj napada na Srbe“ smatra Petronić.

Poslednji incident na severu Kosova dogodio se u ponedeljak uveče, kada je Srbin M. J. ranjen hicima iz vatrenog oružja kod Bistričkog mosta na putu Leposavić-Kosovska Mitrovica, nakon čega je hirurški zbrinut u KBC Kosovska Mitrovica.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlja tvrdi da su policajci na punktu zaustavljali vozilo kojim je M. J. upravljao, ali da se on oglušio na ovaj zahtev policije, te da su stoga oni zapucali.

Sa druge strane, povređeni Jovanović je u izjavi za Kosovo onlajn, juče rekao da je dok se vraćao iz Leposavića, kod punkta samo začuo pucanj.

„Sinoć po povratku iz Leposavića dole u Bistrici gde je njihova baza, nakon prolaska kroz punkt samo sam začuo pucanj i bol u ramenu. Ne mogu da budem sto posto siguran ko je pucao, ali u onoj bazi sem njihove vojske i policije ne verujem da ima bilo kog drugog. Čuo sam prasak stakla pozadi i napred iskreno i nije mi bilo svejedno uplašio sam se, produžio sam dalje, krenuo kući. Stigao sam do mesta Šaren kamen i šta je dalje bilo, gde su kola, ko me je doveo pojma nemam“.

Kosovska policija se najpre ogradila od toga da su njeni pripadnici koji su stacionirani na mestu incidenta, učestvovali u tom događaju, da bi kasnije u toku dana saopštila da su četiri službenika suspendovana zbog učešća u tom incidentu.

Ovu informaciju je potom potvrdio i Policijski inspektorat Kosova, uz dodatnu informaciju da se jedan od četvorice uhapšenih policajaca u slučaju incidenta kod Bistrice, sumnjiči se za pokušaj ubistva.

Istražitelji PIK-a uhapsili su četiri policajca koji su u ponedeljak uveče, u blizini Leposavića ranili jednu osobu.  Kako se navodi u saopštenju, policajci su privedeni sinoć, a jedan od njih se tereti za pokušaj ubistva.

Na vest o pucnjavi najpre su, očekivano, odreagovali Kancelarija za KiM i Srpska lista.

Ranjavanje Srbina osudili su i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, OEBS na Kosovu, Kancelarija EU na Kosovu i značajno kasnije nemački ambasador u Prištini Jorn Rode. Osude su stigle i od opozicionih srpskih stranaka sa Kosova, iz nevladinog sektora, kao i iz Inicijative mladih za ljudska prava na Kosovu.

O ovom incidentu, jutros je govorio i ministar odbrane u Vladi Srbije Miloš Vučević. On je izjavio da je ranjavanje kod Bistrice, 38. napad na Srbe na Kosovu ove godine.

“Prvo smo čuli priču da niko nije pucao, da ne znaju šta se desilo, sad su došli do toga da su oni priveli svoja četiri policajca za pucanje. Imali smo prvo izjavu Kfora da ni oni ne znaju da je kosovska policija pucala, da bi oni nakon 24 sata obavestili Vojsku Srbije da imaju saznanja da je kosovska policija pucala na Milana Jovanovića”, rekao je Vučević za TV Pink.

Dodao je da su Srbi na Kosovu sa razlogom ljuti i ozlojeđeni zbog svega što im se dešava, ali da su pre svega uplašeni za svoju bezbednost i bezbednost svojih ukućana.

Punkt specijalne jedinice Kosovske policije kod Bistričkog mosta  stacioniran je od sredine decembra prošle godine,  nakon što su Srbi postavili barikade. Od tada, na ovom mestu desilo se više incidenata.

Broj incidenata na severu Kosova u poslednjih nekoliko meseci je u porastu. Incident kod policijskog punkta u Bistrici u opštini Leposavić, u kome je jedan Srbin ranjen iz vatrenog oružja, a kome su prethodili meseci za javnost nerazjašnjenih i nedovoljno obrazloženih hapšenja, paljenja automobila,  – sve to u kombinaciji sa svakodnevnim strahovanjem za opštu bezbednost, nakon povlačenja srpskih policajaca i pravosudnih radnika iz kosovskih institucija, pojačalo je osećaj nesigurnosti kod stanovništva u opštinama na severu Kosova.

Comments

Pročitaj još