• Početna>
  • Vesti>

SL: Hovenijerova izjava umanjuje odgovornost policije za incident, potrebna je jasna osuda

Foto: Srpska lista

Srpska lista reagovala je danas na objavu američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera koji je na TViteru izrazio zabrinutost povodom sinoćnjeg incidenta kod Bistrice, u opštini Leposavić.

“Srpska lista i srpski narod na Kosovu i Metohiji su duboko zabrinuti što je ambasador SAD u Prištini gospodin Hovenijer zabrinut. Umesto da jasno osudi pokušaj ubistva Milana Jovanovića prošle noći na nelegalnom punktu Kurtijevih parapolicijskih jedinica na Bistričkom mostu, on je zabrinut!?” navode iz Srpske liste.

Iz Srpske liste dalje navode da ovakvom “sramnom izjavom”, Hovenijer umanjuje odgovornost policije.

“Tek nakon što je Srpska lista reagovala i ukazala da je Milan Jovanović žrtva oružanog napada od strane Kurtijevih specijalaca koji se nelegalno nalaze na severu Kosova i Metohije, kasno popodne se oglasio zabrinuti gospodin Hovenijer i uputio ovu sramnu izjavu kojom umanjuje odgovornost onih koji su prolili srpsku krv, čime je zabrinuti ambasador izazvao zabrinutost čitavog srpskog naroda, posebno jer on radi na normalizaciji situacije. Šta više, ovo nije prvi slučaj u kome se relativizuje napad na Srbe, i umanjuje odgovornost zločinaca” stoji u tekstu.

“Podsećanja radi, zbog izgorelog automobila za šta nije utvrđena ničija odgovornost, reagovale su sve ambasade Kvinte, međunarodne misije i organizacije, a neki ambasadori čak prozivali Srpsku listu, a kada se po treći put puca u Srbina, civila, sinoć čak i na oca troje dece nema osuda od strane ambasadora kvinte niti zahteva da se prestane sa napadima na nedužne srpske građane. Ovakvim delovanjem svim našim građanima je jasno da ambasadori Kvinte rade sve suprotno od onog što je neophodno za normalizaciju odnosa na Kosovu i Metohiji# ističe se u saopštenju.

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, izrazio je zabrinutost povodom sinoćnjeg incidenta kod Bistrice, u opštini Leposavić u kome je jedan Srbin zadobio povrede vatrenim oružjem. Posebnu brigu, Hovenijer je iskazao povodom prvobitnog poricanja kosovske policije da su njeni pripadnici učestvovali u ovom incidentu i dodao da .

“SAD su zabrinute zbog incidenta u kojem je sinoć upucan kosovski Srbin u Zvečanu. Zvaničnici i institucije Kosovske policije moraju da sprovedu temeljnu, kredibilnu istragu. Duboko smo zabrinuti zbog prvobitnog poricanja bez dužne pažnje” – naveo je Hovenijer na Tviteru. 

Dodao je da svi građani moraju imati poverenja u transparentnost sprovođenja zakona i pravde. 

Naveo je da podrška SAD kosovskim institucijama vladavine prava “unapređuje zajedničku viziju demokratske, multietničke države”. 

Srbin M. J. ranjen je sinoć hicima iz vatrenog oružja kod Bistričkog mosta na putu Leposavić-Kosovska Mitrovica, nakon čega je hirurški zbrinut u KBC Kosovska Mitrovica.

Kosovska policija se najpre ogradila od toga da su njeni pripadnici koji su stacionirani na mestu incidenta, učestvovali u tom događaju, da bi kasnije u toku dana saopštila da su četiri službenika suspendovana zbog potvrđenog ili mogućeg učešća u tom incidentu.

Comments

Pročitaj još