• Početna>
  • Vesti>

KP nakon istrage: Policija ipak umešana u pucnjavu kod Bistrice

Foto: Ilustracija, KoSSev

Jedan službenik Kosovske policije, suspendovan je zbog umešanosti u slučaj pucnjave koja se dogodila danas u Bistrici, na području opštine Leposavić, u kojoj je jedno lice povređeno, potvrđeno je danas iz Kosovske policije. U saopštenju se navodi da su još tri lica suspendovana zbog sumnje da su takođe učestvovala u ovom slučaju.

“Policija Kosova povodom slučaja koji se dogodio u kasnim satima 10.04.2023 godine na severu zemlje, gde je jedno lice ranjeno vatrenim oružjem, nastavila je intenzivne istrage sa relevantnim policijskim jedinicama sa regionalnog i centralnog nivoa, sa ciljem da se što pre rasvetli ovaj slučaj. Kao rezultat neprekidnih istraga i angažovanjem policijskih jedinica na mestu incidenta, kao i uvidom u priložene dokaze, omogućeno je pribavljanje dokaza koji ukazuju na sumnju u moguću umešanost policijskog službenika u pucnjavi” stoji u saopštenju Kosovske policije.

U daljem tekstu se navodi da je jedno lice suspendovano zbog toga što jeste učestvovao u slučaju, a to nije prijavio nadređenima, tako da je to razlog što je u svom prvom obraćanju javnosti nakon incidenta, policija negirala umešanost svojih službenika.

“Na osnovu dostavljenih informacija i dokaza, preduzete su mere suspenzije policijskog službenika, pošto nije prijavio slučaj i svoje učešće u slučaju, iz čega je PK izdala obaveštenje da nije umešana u razmeni ili pucnjavu iz vatrenog oružja. Takodje, mere suspenzije su preduzete i protiv još tri moguća službenika umešana u slučaj. Stoga, u cilju daljeg informisanja javnosti o postupanju policije i nalazima službenih istraga, sumnja se da je u ovaj slučaj umešan policijski službenik i da je Policija Kosova, po zakonskim procedurama, odmah obavestila Policijski Inspektorat Kosova i nadležno tužilaštvo radi daljeg krivičnog postupka” saopštavaju iz policije.

Na kraju se ističe da će Kosovska policija sarađivati sa Policijskim inspektoratom Kosova kako bi dalje radili na odgovornom i profesionalnom postupanju policajaca.

“Policija Kosova će nastaviti da obavlja službene dužnosti u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, da obaveštava javnost na pravičan i nepristrasan način, bez obzira na to ko je uključen u slučaj i ni pod kojim okolnostima, neće postupati drugačije, samo u skladu sa zakonima na snazi. Istovremeno, Policija Kosova će blisko sarađivati sa Policijskim Inspektoratom i Državnim Tužilaštvom, kako bi nastavili da pozivaju na odgovornost policajce, koji krše i ne postupaju po najvišim etičkim i profesionalnim standardima”. 

Srbin M. J. ranjen je sinoć hicima iz vatrenog oružja kod Bistričkog mosta na putu Leposavić-Kosovska Mitrovica, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

“Povređeni je smešten sinoć oko 10 sati na jedinicu intenzivne nege, sa prostrelnom ranom u predelu iznad desne ključne kosti, u stanju hemoralgičnog šoka. Odmah se ušlo u operacionu salu, zaustavljeno je krvarenje, povreda je nastala vatrenim oružjem. Trenutno je stabilnih vitalnih parametara, nalazi se u jedinici intenzivne nege. Danas će se odraditi dodatne dijagnostičke procedure, u smislu daljih snimanja da nam se ne podkrade eventualno još neka povreda vitalnih organa”, rekao je Elek.

U vrlo kratkom izveštaju jutros, kosovska policija je najpre saopštila da je informisana o slučaju, da rade intenzivno na razjašnjavanju i identifikaciji, kako su naveli nepoznatog počinioca. Policija je u odgovoru portalu KoSSev,  ujedno demantovala nezvanične navode da su policajci imali bilo šta sa tim.

Ranjeni M.J. za Kosovo online ispiričao svoju stranu priče.

„Sinoć po povratku iz Leposavića dole u Bistrici gde je njihova baza, nakon prolaska kroz punkt samo sam začuo pucanj i bol u ramenu. Ne mogu da budem sto posto siguran ko je pucao, ali u onoj bazi sem njihove vojske i policije ne verujem da ima bilo kog drugog. Čuo sam prasak stakla pozadi i napred iskreno i nije mi bilo svejedno uplašio sam se, produžio sam dalje, krenuo kući. Stigao sam do mesta Šaren kamen i šta je dalje bilo, gde su kola, ko me je doveo pojma nemam“ priča ranjeni M.J.

Comments

Pročitaj još