• Početna>
  • Vesti>

Bisljimi: Pet kriterijuma za ZSO; Petković: To je čista laž

Foto: Tviter, Miroslav Lajčak

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da je u Briselu postignuta potpuna saglasnost da će postojati pet kriterijuma kroz koje će se videti da li je nacrt koji je predložio upravljački tim za uspostavljanje ZSO prihvatljiv kao osnova za diskusiju, prenosi Gazeta ekspres. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni srpski pregovarač Petar Petković demantovao je to, objavom na svom Tviter nalogu.

Bisljimi je prema pisanju ovog prištinskog lista, rekao da je prvi kriterijum “da li je ovim nacrtom predviđen novi nivo upravljanja, što se ne smatra prihvatljivim za dalju raspravu”.

“Drugi, da li predviđa kolektivna prava. Ako predviđa, poprima epitet neprihvatljivog nacrta“, rekao je Bisljimi u izveštaju pred Odborom za spoljne poslove Skupštine Kosova.”

Bisljimi je takođe naveo da se ostali kriterijumi odnose na usklađivanje sa sporazumima o ZSO iz 2013. i 2015. godine, kao i na odluku Ustavnog suda.

„U kojoj meri je nacrt statuta usklađen sa sporazumima iz 2013. i 2015. Zatim, odluka Ustavnog suda iz 2015.  Takođe, u kojoj meri je to u skladu sa pismom koje je bivša visoka predstavnica Federika Mogerini uputila Vladi o tome koja ovlašćenja Asocijacija može da ima“, rekao je Bisljimi.

On je dodao i da je u Briselu razgovarano o nestalim licima i naglasio da se u Deklaraciji pominju “nasilno nestale osobe”.

Bisljimi je istakao i da je “zabrinut da bi Srbija mogla da destabilizuje situaciju na severu”.

Sa druge strane, Petković negira da je u Briselu bilo postavljanja bilo kakvih kriterijuma vezanih za formiranje ZSO.

“Čista laž Bisljimija! Ni rečju u Briselu nije pomenuto “pet kriterijuma za ZSO” o kojima danas priča. Pričalo se o Statutu ZSO i Upravljačkom timu. Bisljimi opet izmišlja, izgleda da je čuo ono što želi, a ne što se govorilo!ZSO može samo u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015″ naveo je Petković.

Comments

Pročitaj još