• Početna>
  • Vesti>

Sajam obrazovanja u Lapljem Selu: Sve informacije o studijama na jednom mestu

Foto: Kim

Na šestom po redu sajmu obrazovanja „Dođi i informiši se“ koji je održan u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu maturanti sa centralnog Kosova su imali priliku da na jednom mestu dobiju sve potrebne informacije o pogodnostima studiranja na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. 

Neki učenici završnih razreda srednjih škola koji su prisustovali Sajmu obrazovanja su za Radio Kim kazali da su se već odlučili za narednik korak u svom obrazovanju.

„Upisaću farmaceutski fakultet, ali sam došao na Sajam obrazovanja da vidim ostale ponude i fakultete. Smatram da je ovo dobar način za promociju fakulteta, oni koji planiraju da ostanu ovde i upišu fakultet u Mitrovici na ovaj način će se bolje upoznati sa studijskim programima i ostalim pogonostima“, kazao je učenik četvrtog razreda Gimnazije Nemanja Todorović.

„Opredelila sam se za Tehnički fakultet u Beogradu. Ukoliko ne uspem tamo, onda je Mitrovica moja budućnost. Bila sam da se raspitam o datumu za prijemni ispit i pogonostima koje pruža Tehnički fakultet, ljudi su zaista fini i žele da nam prenesu sve što su stekli tokom studiranja i rada na fakultetu“, rekla je učenica četvrog razreda Gimazije Ivana Denić.

„Ja sam se opredelila za socijalnu politiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Za sada to želim, ali možda upišem i Pravni fakultet u Kosovskoj Mitrovici“, rekla je učenica četvorog razreda Ekonomsko-trgovinske škole Lana Ničić.

„Ponude i prezentacije na svakom štandu su odlične, tako da im se unapred zahvaljujem na informisanosti nas koji se još uvek nismo opredelili šta ćemo upisati“, kazao je učenik četvrog razreda Gimnazije Andrija Ivanović.

Vanredna profesorka i šefica odseka za hemiju na Prirodno – matematičkom fakultetu Bojana Laban je pozvala đake da ostanu na Kosovu i upišu neki od fakulteta Univeziteta u Prištini. Na pitanje zašto bi učenici trebalo da upišu, recimo, PMF, ona je odgovorila:

„Ne smemo da zaboravimo osnovne nauke. Ne samo ovde, već u čitavoj Srbiji broj nastavnika matematike, fizike i hemije je u deficitu. Informatičara ima dovoljno, što je sada i popularno, ali tu je i geografija, pozivamo ih da se vrate ostalim naukama bez kojih ne možemo“, istakla je ona.

Na Filozofskom fakultetu svršeni srednjoškolci mogu da izaberu jedan od deset akreditovanih studijskih programa (srpski jezik i knijževnost, srpska književnost i jezik, istorija, istorija umetnosti, filozofija, pedagogija, psihologija, sociologija, ruski jezik i književnosti, engleski jezik i književnost).

„Velika je mogućnost studiranja na budžetu, smešaja u Studentskom centru, bogat kulturni i društveni život i u samom studentskom centru, ali i uopšte u Kosovskoj Mitrovici koja je, pored svih problema sa kojima se svi suočavamo iz poznatih razloga, veoma dobra kulturna zajednica gde studenti mogu da ostvare i vannastavne aktivnosti“, kazao je dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Zvezdan Arsić.

Osnovne akademske studije na programu poslovna ekonomija studentima na trećoj godini nude mogućnost da se odluče za dva ponuđena modela studiranja: finansije, bankarstvo i računovodstvo, te marketing i menadžmet, kazala je astistentkinja na Ekonomskom fakultetu Maja Mladenović.

„Na ovom sajmu želimo sve maturante da ubedimo da postanu deo našeg fakulteta. Nalazimo se u Kosovskoj Mitrovici i svi maturanti dobro znaju da je to studentski grad koji je veoma živ, gde ima mnogo dešavanja, dobri su uslovi studiranja. Nudimo i mogućnost studentske razmene sa raznim eminentim studenskim centrima. Studenti imaju mogućnost da pohađaju jedan semestar i tako upoznaju i grad i sistem na tom fakultetu. Na četvrtoj godini imaju studentsku praksu koja se odvija u državnim instucijama“, rekla je Mladenovićeva.

Zahvalivši se organizatorma današnjeg događaja prorektor za naučno – istraživački rad na Univerzitetu u Prištini prof. dr Jordan Radosavljević je rekao da je ovaj sajam jedinstvena prilika da se na jednom mestu učenicima završnih razreda srednjih škola približe studijski programi i uslovi studiranja.

„Svi studijski programi su akreditovani od strane Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta Republike Srbije. Naša država Srbija, preko Ministarstva prosvete, nauke i tehološkog razvoja, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i organa lokalne samouprave kontinuirano ulaže u poboljšanje uslova rada fakulteta, a posebno u podizanje kvaliteta studenstkog standarda, što uslove studiranja čini među najboljima u Srbiji“, naveo je on.

Šesti Sajam obrazovanja u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu zvanično je otvorila predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

„Sajam obrazovanja je sjajna prilika da naši maturanti i srednjoškolci odaberu svoje buduće zanimanje, odnosno da se upoznaju sa svetom obrazovanja i studiranja i da vide šta im sve naš Univerzitet pruža“, rekla ja ona.

Šubarićeva je imala poruku i za buduće studente.

„Birajte fakultet koji god želite. To je vaša odluka, ali vas isto tako molim, odaberite Univerzitet u Prištini sa privremenim sedništem u Kosovskoj Mitrovici. To je jako bitno dok postoji Univezitet, a on će postojati sve dok imamo vas, kao studente. Draga deco, želela bih da uvek imate da umu da znanje jeste moć, ali da znanje bez etičkih vrednosti i moralnog odnosa prema znanju nema svoju pravu suštinu“, zaključila je ona.

Na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedništem u Kosovskoj Mitrovici studira oko 9.000 studenata na 10 fakulteta, na svim nivoima studija, u okviru više od sto studijskih programa. Sajam obrazovanja „Dođi i informiši se“ organizovali su Dom kulture „Gračanica“, Privremeni organ grada Prištine i Opština Gračanica u saradnji sa Univerzitetom u Prištini sa privremenim sedništem u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

Pročitaj još