• Početna>
  • Vesti>

Tači: „Svet sada zna da OVK nije trgovala organima i da ‘Žuta kuća’ nije postojala“

Foto: Koen van Weel/Pool via AP

Bivši komandant nekadašnje OVK, Hašim Tači, pred sudom u Hagu kazao je da ta paravojna formacija tokom 1999. godine nije trgovala ljudskim organima zarobljenika i da nije kriv po svim tačkama optužnice.

„Svet sada zna, kao rezultat ovih procesa, da nije bilo trgovine organima i da Žuta kuća nikada nije postojala. Sada znamo da smo i ja i OVK, i narod Kosova, i svi Albanci oslobođeni te optužbe“, rekao je Tači, aludirajući na optužnicu u kojoj se ne pominje trgovina organima.

Tači je „jezivom“ nazvao tvrdnju iz izveštaja Dika Martija, specijalnog izvestioca Saveta Evrope, objavljenog 2011, da su OVK i on lično bili umešani u trgovinu ljudskim organima.

Optuženi je rekao da je tada „smesta zatražio da međunarodna zajednica sprovede nezavisnu istragu“ o tim optužbama.

„Međunarodna zajednica mi je odgovorila da je specijalni sud neophodan da podigne crni oblak optužbi za trgovinu organima, koji se nadvio nad Kosovom… Istina je sada izrečena i crni oblak se podigao iznad Kosova“, kazao je Tači.

Tvrdeći da je njegovo „žrtvovanje“ stoga „bilo vredno“, Tači je naglasio da očekuje da će na kraju suđenja biti oslobođen od svih optužbi.

„Osećam žalost i bol zbog svih žrtava ovog strašnog rata, bez obzira na njihovu nacionalnost, veru ili politička uverenja“, izjavio je Tači.

Žrtve, međutim, kako je on rekao, „ne mogu dobiti zadovoljenje pravde ako se progone nevini“.

„Jedna nepravda se ne može ispraviti drugom nepravdom. Ja sam nevin po svim tačkama optužnice“, tvrdio je Tači, dodajući da je spreman da se suoči sa izazovom suđenja „zbog svoje porodice, svog naroda i svoje zemlje“.

Tači je tvrdio da bi u njegovu odbranu svedočili preminuli međunarodni zvaničnici Madlen Olbrajt, Ričard Holbruk, Robin Kuk, Serđo De Melo, kao i lideri kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova, Fehmi Agani i Adem Demaći.

„Oni bi svedočili u moju korist o tome šta sam radio i govorio tokom tog važnog vremena u istoriji Kosova“, rekao je optuženi.

U nastavku procesa, uvodnu reč daće odbrana drugooptuženog Kadrija Veseljija.

Optužnica Tačija (54) i trojicu saoptuženih članova Glavnog štaba OVK tereti za zlodela u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih su 102 ubijena, od marta 1998. do septembra 1999.

Zajedno sa Tačijem i Veselijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Tužioci su nedavno objavili identitete 75 od 102 žrtve, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji (55), Seljimi (52) i Krasnići (72) optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj , Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020. godine, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

To su ponovili i juče na početku suđenja.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova, više puta je odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.

Pored predsedavajućeg Čarlsa Smita iz SAD, u veću koje sudi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart iz Nemačke i Ginel Metro iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor iz Republike Irske.

Comments

Pročitaj još