• Početna>
  • Vesti>

Milivojević: Ključna stvar da li će na kraju biti osude OVK u političkom smislu

Foto Tanjug

U Hagu se nastavlja suđenje Hašimu Tačiju i ostalima, kada će odbrana imati reč. Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević rekao je za RTS da će dokazni postupak imati najveću težinu. Ključna stvar je da li će na kraju biti osude OVK u političkom smislu, ukazao je Milivojević.

Hašim Tači i ostali negirali su u Hagu ono što ima se stavlja na teret.  S druge strane, tužilaštavo jasno poručuje – dokazaćemo da su krivi za zločine na Kosovu i Albaniji. Tvrde da su odgovorni za najmanje 102 ubistva, uglavnom Srba ali i Albanaca.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, nekadašnji diplomata Zoran Milivojević rekao je da prvi dan suđenja pokazuje da će taj postupak biti interesantan, postoji ambicija tužilaštva da dokažu sve to, tako da će dokazni postupak imati najveću težinu.

Postavlja pitanje da li su u stanju da dovedu sve svedoke i da potvrde svaki od ovih zločina. “Druga stvar koja će biti ključna, to je politička, da li će na kraju biti osude OVK u političkom smislu. Mislim da će glavna bitka kada je politički aspekt ovog suđenja biti oko toga”, ukazao je Milivojević.

Dodaje da će biti sigurno političkih pritisaka na unutrašnjoj sceni, jer otvara se dobar broj pitanja na unutrašnjoj sceni ali karakter OVK biće ključan u ovom suđenju, jer vidi se iz nekih izjava, recimo, nemačkog ambasadora u Prištini i nekih političkih poslanika na Zapadu, da se OVK isključi iz priče i da se radi o ovde individulanim zločinima.

“Onda se karakter i NATO intervencije i podrške OVK dovode u pitanje. Posledice mogu biti ozbiljne ne samo na političkom nego i na nekom drugom planu”, rekao je Milivojević.

Advokat žrtava Sajmon Louz izjavio je da 25 godina ranije nijedna od žrtava nije pomislila da će doći dan kada će se sresti sa optuženima u sudnici.

Milivojević je rekao da odlučnost tužilaštva da istraje na onome što su stavili u svoj zadatak, karakter zločina, vrsta zločina, 102 slučaja dovoljno govori u prilog da ovo suđenje može da bude interesantno i da neke od žrtava mogu da očekuju satisfakciju ukoliko se ovo izvede do kraja.

Tužilaštvo jasno i u poruci da na KiM vlada klima zastrašivanja i uznemiravanja svedoka.

Odgovarajući na pitanje koliko je njihov položaj dodatno otežan početkom suđenja, Milivojević napominje da je i ranije bio otežan, uz podsećanje na suđenje Haradinaju.

“Dugo je trajao period pripreme, tužilaštvo se dobro pripremilo i zaštita svedoka ovog puta imala je važnu dimenziju”, istakao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, očigledno je da su štitili neke svedoke u ranoj fazi postupkla.

“Ako uspeju da istraju na tome, da dokažu, da privedu svedoke, i da svedoci budu odlučni da svedoče o ovim stvatrima, onda kakarakter suđenja može da bude pozitivniji nego što imamo iskustva iz ranijih slučajeva, iz suđenja Haradinaju, zaključio je Milivojević.

Comments

Pročitaj još