• Početna>
  • Vesti>

Petković povodom izjave Nenada Rašića: Besmislene tvrdnje o “de fakto priznanju” od strane Srbije

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za kosovo i Metohiju petar petković reagovao je na izjavu ministra za zajednice u kosovskoj vladi nenada Rašića, poručivši da su takve izjave ishod nervoze Aljbina Kurtija nakon razgovora u Ohridu i to što u pomoć svakodnevno mora da zove svog “privatnog Srbina” Nenada Rašića, kako bi prosipao besmislice.

“Iracionalni strah Kurtija od Zajednice srpskih opština on i njegovi doglavnici odagnavaju besmislenim tvrnjama o “de fakto priznanju” od strane Srbije, i to im je očigledno slamka spasa za koji se hvataju u nastojanju da uspore sunovrat svojih političkih karijera.

Beograd je jasno da jasnije ne može biti i pregovaračima Prištine i međunarodnim posrednicima predočio svoje crvene linije, kojim se upravo na suštinski način pitanje odnosa Beograda prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti “Kosova” ostavlja izvan jednačine o normalizaciji odnosa.

Spremni smo da nastavimo da u civilizovanom dijalogu iskreno radimo na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jačanju ekonomskih veza, olakšavanju života ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, međutim jasne granice naše konstruktivnosti i dobre volje postoje, i one su jasno definisane. Beograd neće pristati na članstvo takozvanog “Kosova” u Ujedinjenim nacijama, niti će prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, a Zajednica srpskih opština, mora biti formirana na način kako je definisana u dosadašnjem toku dijaloga – i to je svima jasno stavljeno do znanja”, rekao je Petković.

Petković se pita, zašto Kurtiju i Rašiću normalizacija odnosa nije dovoljna, i zašto neprestano moraju da insistiraju na temi koja nas nepomirljivo razdvaja, umesto na stvarima koje treba da pomognu u obnavljanju porušenih mostova između srpskog i albanskog naroda.

Odgovor bi mogao biti da njih normalizacija odnosa i ne zanima, i da ih nikada suštinski nije ni zanimala, već ih samo zanima poniženje Srbije i srpskog naroda, što predsednik Aleksandar Vučić nikada neće dozvoliti ni Prištini, ni onima koji pokušavaju da na temi Kosova i Metohije oslabe Srbiju.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić izjavio je da je Srbija u priznala Kosovo, a preneo je list Danas.

Rašić je u intervjuu za list Nova rekao, da se u drugoj tački evropskog Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pominje priznavanje dokumenata i dodao da ne može da nađe drugi naziv za to osim da je to „de fakto priznanje Kosova”.

“Ako to nije defakto priznanje, onda ja ne znam šta je. Šta još treba da se desi, ako ste vi integrisali sve… Kako je moguće da vi priznajete dokumenta vaše južne pokrajine? A šta je to, kako se to naziva, ako ne priznanjem”, rekao je Rašić.

Comments

Pročitaj još