• Početna>
  • Vesti>

Duhovna tribina “Sveta Liturgija-delo važnije od života” sutra u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta, sutra sa početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu na temu “Sveta Liturgija-delo važnije od života”. Na tribini će govoriti otac Isidor (Jagodić) prorektor Bogoslovije “Sveti Kirilo i Metodije” u Prizrenu.

Sv. Liturgija je najvažnije bogosluženje hrišćanske Crkve, zato što se na njoj, u vidu hleba i vina, prinosi Bogu tajanstvena žrtva Tela i Krvi Gospoda Isusa Hrista, a kojom se pričešćujemo, radi našeg osvećenja i sjedinjenja sa raspetim i vaskrslim Hristom.
Liturgija je žrtva, koja se zasniva na Golgotskoj žrtvi Hristovoj, i ona se ponavlja u njenom beskrvnom obliku, žrtvujući posvećeni hleb i vino. Pored toga Liturgija je tajna i zasnovana je na rečima Hristovim, upućenim Apostolima na Tajnoj večeri: ‘‘Uzmite, jedite, ovo je telo moje… Pijte iz nje svi, jer ovo je krv moja Novoga zaveta, koja se proliva za mnoge radi otpuštenja grehova”(Mt. 26,28). Pričešćujući se na Liturgiji Telom i Krvlju Hristovom, odnosno samim vaskrslim Hristom, mi ispunjavamo ovu značajnu Hristovu zapovest.
Duhovne tribine organizuju se svakog utorka u toku trajanja vaskršnjeg posta.

Comments

Pročitaj još