• Početna>
  • Vesti>

Dan OŠ “Branko Radičević” – Dan vrednih nastavnika, dobrih učitelja i ljupkih malih kritičara

Foto: Radio Mitrovica sever

Pesmom, igrom i šalom, učenici Osnovne škole “Branko Radičević” iz Kosovske Mitrovice, obeležili su 27. mart, dan ove prosvetne ustanove sa tradicijom dugom 67 godina.

Priredba , koja je ovim povodom danas održana u Mitrovačkom dvoru, sadržala je sve – pesme koje pozivaju na rodoljublje, međuljudsku ljubav i bezbrižnost, zatim niz koreodramskih tačaka i konačno komični program koji su đaci sami osmislili i kroz koji su nastavnicima baš kao i nenastavnom osoblju škole, na ljubak ali prilično kritički način, stavili do znanja kako ih doživljavaju, koliko ih pažljivo prate i koliko ih dobro poznaju.

Program je otvorila direktorica škole Biljana Vukićević koja je čestitajući đacim i nastavnicima Dan škole, poseban pozdrav uputila kolegama iz bratske Osnovne škole “Kizur Ištvan” iz Subotice koji su ovim povodom bili njihovi gosti.

Vukićević je zahvalila nastavnicima i đacima na trudu koji su uložili u svečani program ali i posetiocima koji su Mitrovački dvor popunili do poslednjeg mesta.

“Hvala vama na ovako velikoj posećenosti. Deca su se stvarno svojski potrudila sa svojim nastavnicima i učiteljima. Učestvuju deca od 1. do 8. razreda. Niko nije bio izolovan, svakom detetu smo se posvetili posebno – neko glumi, neko peva, neko vodi program, neko imitira nastavnike , naše tetkice u školi i to bez ljutnje, naravno” rekla je direktorica škole.

Nastavnici kao i publika su ceo program ispratili sa oduševljenjem.

Osnovna škola ,,Branko Radičević” kao obrazovna institucija prema nekim podacima osnovana je davne 1920.godine.

Požrtvovanjem srpskog naroda Kosovske Mitrovice sakupljen je novac i podignuta školska zgrada sa četiri učionice i jednom nastavničkom kancelarijom. Zgrada je napravljena od tvrdog materijala i u to vreme bila je jedna od najlepših zgrada u Kosovskoj Mitrovici.

Posle Drugog svetskog rata škola nastavlja rad pod imenom ,,Prva srpska osnovna škola”. Pošto su kapaciteti bili mali, izgrađena je nova osnovna škola na Lisič polju.

Rešenjem Opštinskog narodnog odbora od 31.01.1956. godine, školi je dato ime po velikom srpskom pesniku. Od četvororazredne osnovne škole formirana je osmorazredna osnovna škola. Izgrađena je nova školska zgrada 1990. godine i iste godine 1. septembra predata je na korišćenje.

Branko Radičević je bio srpski romantičarski pesnik, upamćen pretežno po elegijama. Rođen je 1824. u Brodu na Savi. Preminuo je u Beču, sa svega 29 godina.

Iz njegovog opusa izdvajaju se pesme Stražilovo, Kad mlidijah umrijeti, Cic, Putnik na uranku, Pjevam danju, pjevam noću, Đačko kolo i mnoge druge.

Comments

Pročitaj još