• Početna>
  • Vesti>

Špansko ministarstvo spoljnih poslova: Španija ne menja stav o Kosovu

Španija ne menja stav kada je u pitanju nezavinsost Kosova, saopšteno je iz španskog Ministarstva spoljnih poslova Radiju Slobodna Evropa.

Španija ne menja svoj stav kada je u pitanju nezavisnost Kosova, odnosno ova zemlja poručuje da je vreme da se ulože poslednji napori kako bi se rešila sporna pitanja između Beograda i Prištine u okviru dijaloga.

Radio Slobodna Evropa se obratio Ministarstvu spoljnih poslova Španije sa upitom da li je Madrid promenio stav o Kosovu, nakon što su se Priština i Beograd usaglasili oko evropskog predloga za normalizaciju odnosa. Iz tog ministarstva su naveli da „pitanje teritorije Kosova“ treba biti rešeno kroz dijalog uz posredovanje Evropske unije.

„Vreme je da uložimo poslednje napore za rešavanje kosovskog pitanja“, navodi se u odgovoru Elene Aljarile Kortezon, savetnice za medije u Ministarstvu spoljnih poslova Španije.

Španija i još četiri zemlje EU (Kipar, Slovačka, Rumunija i Grčka) ne priznaju nezavisnost Kosova, koja je proglašena 2008. godine.

Zvanični Madrid navodi da ima još posla oko postizanja sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

„Rezultat sastanka od 27. februara bio je korak napred, ali ima još posla oko postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU, koji je u februaru pozdravio Evropski savet. Iako je pozitivno što su se i Priština i Beograd usaglasili oko teksta predloga bez ikakvih izmena, nema čvrstog dogovora bez jasnog plana kako će se on realizovati“, navodi se dalje u odgovoru.

Zamenik kosovskog premijera, Besnik (Bislimi) Bisljimi je 28. februara izrazio očekivanje da će zemlje članice EU, koje ne priznaju nezavisnost Kosova, promeniti svoje stavove.

„Mora doći do ujednačenog stava u EU, i kada je reč o zemljama članicama koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Ako su članice EU uspele da postignu jedinstven stav oko agresije Rusije na Ukrajinu, još lakše je da se dogovore o odnosima Kosova i Srbije. Ako Srbija ima obavezu da ne ometa članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, nema razloga da bilo koja od pet zemalja EU ne podrži Kosovo, na primer u članstvu u Savetu Evrope, ili u procesu EU integracija“, rekao je Bisljimi.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, su se 27. februara u Briselu usaglasili oko evropskog predloga za normalizaciju odnosa, a kako je saopšteno iz Evropske unije, sada sledi izrada plana implementacije.

Ovaj predlog podržavaju zapadne zemlje a predviđa rešavanje nesuglasica između dveju strana.

Sastoji se od jedanaest tačaka i u njemu se uzajamno priznanje ne pominje eksplicitno, ali se u članu dva navodi da strane moraju poštovati nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet, pravo na samoopredeljenje, zaštitu ljudskih prava i nediskriminaciju.

Predviđen je poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu, garancije za Srpsku pravoslavnu crkvu, te priznavanje državnih simbola, carinskih pečata, registarskih tablica, diploma.

EU je saopštila da su strane izrazile spremnost da se ovaj predlog implementira na terenu, te je najavljena posrednička ili šatl diplomatija u narednom periodu.

U tom kontekstu je najavljen još jedan sastanak Kurtija i Vučića 18. marta na Ohridu u Severnoj Makedoniji, kada bi dvojica lidera trebala da razgovaraju o implementaciji evropskog predloga.

Comments

Pročitaj još