• Početna>
  • Vesti>

Hil: Beograd i Priština u Briselu pokazali da su “veoma ozbiljni da se krene dalje”

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil istakao je da je sada najhitnije rešiti pitanje Zajednice srpskih opština.

Hil je, za Betu, ocenio da su Beograd i Priština na sastanku u Briselu pokazali da su “veoma ozbiljni da se krene dalje”.

“Mislim da je najhitnije rešiti pitanje ZSO i za to postoji više razloga, a jedan od njih je što je to pitanje tu već 10 godina, a drugo, mislim da ako se krene sa tim ljudi (Srbi na Kosovu) će se vratiti u institucije. Ono što pokušavamo je da se cela situacija smiri, jer je to potrebno”, rekao je američki ambasador.

Ukazao je da je potrebno još mnogo raditi, ali da je najvažniji deo posla implementacija dogovora.

Hil je rekao i da svi razumeju koliko je važno pitanje pregovora Beograda i Prištine.

“A uz važnost dolazi i hitnost, moraju to da reše”, rekao je on.

Evropska unija je, navodi, uložila mnogo truda u postizanje sporazuma koji je od “istorijske važnosti”.

“To je jedna od najvažnijih stvari koja se trenutno dešava u Evropi, ne mislim da želimo da idemo sporim tempom već što je brže moguće”, ukazao je Hil.

On je kazao da je dijalog Beograda i Prištine jedno od pitanja koja utiču na dalje investiranje američkih kompanija u Srbiji jer su im najbitniji mir i stabilnost.

“Ono što američke kompanije najviše zanima kada investiraju bilo gde, je pitanje mira i stabilnosti. Zato mislim da će kompanije pratiti pitanja poput dijaloga Prištine i Beograda, jer takva pitanja mogu mnogo da pomognu u privlačenju više investicija”, rekao je Hil.

Mir i stabilnost, dodao je, čine Srbiju “tako vrednom destinacijom za ulaganja”.

On je naglasioda su američke kompanije koje uglavnom u Srbiji posluju u tehnološkom sektoru, zadovoljne klimom, ali i mladim ljudima koji za njih rade.

“Američke kompanije su impresionirane Srbijom, radom mladih ljudi. Pre svega jer su američke kompanije u tehnološkom sektoru u kojem češće rade mladi”, rekao je i dodao da ima mnogo mogućnosti za nove investicije.

Istakao je da je u stalnom kontaktu sa kompanijama iz SAD koje posluju u Srbiji, te da nije čuo nikakve negativne komentare.

Comments

Pročitaj još