• Početna>
  • Vesti>

SL: Jedini tračak nade za Srbe na Kosovu – ZSO, opozicioni lideri nazivaju porazom

Srpska lista je u saopštenju navela da jedini tračak nade za Srbe na Kosovu i Metohiji, a to je Zajednica srpskih opština, predstavnici srpske opozicije nazivaju porazom, predstavljajući je kao nešto što ne treba Srbima na ovim prostorima ponavljajući reči Aljbina Kurtija.

Saopštenje Srpske liste je usledilo kao reakcija na kritike srpskog predsednika i optužbe za „izdaju“ i „priznanje nezavisnosti Kosova“.

“Nakon što je kvazi opoziciji u Beogradu propala nada da će predsednik Vučić potpisati kapitulaciju i predati Kosovo i Metohiju, sada umesto izvinjenja Goran Bogdanović, koji živi u Beogradu, koji se lažno predstavlja da živi u Leposaviću, Rada Trajković koja živi na Savskom Vencu a predstavlja se kao predstavnik Srba sa Kosova i Metohije, Boško Obradović koji se lažno predstavlja patriotom a sve radi protiv interesa srpskog naroda, Miloš Jovanović, koji se lažno predstavlja kao Srbin, a krije da je i Francuz i svi njima slični nastavljaju da lažu i napadaju predsednika Vučića a ni reč da kažu protiv Kurtija, ili onih koji su stvorili i snažno podržavaju nezavisno Kosovo”, stoji u saopštenju Srpske liste.

Dodaju da srpski narod na Kosovu i Metohiji i Srpska lista kao legalan i legitiman predstavnik pružaju punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću da nastavi borbu za formiranje Zajednice srpskih opština u skladi sa dogovorom iz 2013. i 2015. godine kako bi imali krovnu instituciju srpskog naroda koja će zaštiti pojedinačna i kolektivna prava srpskog naroda i stvoriti uslove za opstanak, ostanak i povratak srpskog naroda na Kosovo i Metohiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti usaglasili su se juče da novi pregovori u vezi evropskog predloga nisu potrebni. Ubrzo nakon toga objavljen je sadržaj predloga EU – „Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije“.

Dokument ima 11 članova i preambulu u kojem se navodi da će dve strane uzajamno razvijati dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava. Uzajamno će priznati dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske oznake i carinske pečate. Srbija se neće protiviti članstu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji i razmeniće stalne misije.

Opozicija u Beogradu snažno kritikuje srpskog predsednika, optužujući ga za „izdaju“ i „priznanje nezavisnosti Kosova“.

Comments

Pročitaj još