• Početna>
  • Vesti>

Opozicija u Prištini zamera što u sporazumu nema međusobnog priznanja

Opozicione parlamentarne stranke Albanaca u Prištini ocenile su da dokument iz Brisela ne donosi međusobno priznanje, što je po njima glavni kriterijum za normalizaciju odnosa sa Beogradom, a da sa druge strane omogućava formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići smatra da je Priština izgubila priznanje i dobila Zajednicu.

“Mora se glasno i jasno reći: već je zvanično evidentno da evropski predlog ne predviđa međusobno priznanje, kao glavni kriterijum za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i otvaranje evropske perspektive za našu državu”, piše u komentaru predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići.

Ocenio je da je premijer Aljbin Kurti “pogrešnim postupcima i politikom nepovratno degradirao proces dijaloga”.

“Shodno tome, omogućio je uklanjanje konačnog sporazuma usredsređenog na uzajamno priznavanje i doneo zemlji privremeni sporazum sa Udruženjem u centru”, napisao je Krasnići na Fejsbuku.

Demokratski savez Kosova u reakciji takođe ističe činjenicu da dogovor u Briselu ne sadrži međusobno priznanje.

“Iz izjave premijera o ovom sporazumu koji je već usaglašen, ali još nije predstavljen Skupštini Kosova, potvrđena je zabrinutost DSK, koja je već objavljena. Ovaj sporazum nije konačan i ne sadrži međusobno priznanje. Štaviše, zadržava dvosmislenost u tumačenju političkog statusa dve države”, navodi se u saopštenju DSK i ističe da je “to bio cilj Srbije”.

“Sve osim priznanja – bio je cilj Srbije. Sve osim priznanja ima ovaj sporazum, koji su strane već prihvatile. Prihvaćeni dokument predviđa i primenu svih dosadašnjih sporazuma – uključujući Zajednicu – kao i poseban status SPC. Premijer samo treba da se usaglasi o datumu osnivanja Zajednice, pošto je on, prihvatajući primenu preliminarnih sporazuma, pristao na njeno osnivanje”, navodi se u saopštenju.

DSK smatra da je, prema njihovim rečima, potpuno pogrešno vođenje procesa dijaloga od strane Kurtija tokom poslednje dve godine, pomerilo proces dijaloga od konačnog i pravnoobavezujućeg sporazuma u ​​osnovni sporazum, bez priznanja u njemu, i uz kontinuitet dijaloga u narednim godinama.

“Zaključak između izbora takvog sporazuma i eventualne izolacije Kosova je odgovornost premijera”, navodi se u saopštenju.

Predsednik Alijanse za budućnost Ramuš Haradinaj naveo je na Fejsbuku da “sporazum predstavlja faktičko prihvatanje nezavisnosti Kosova, čime se vraća politička i bezbednosna normalnost”.

Comments

Pročitaj još